RECENSIE: Don Dilego - Magnificent Ram A

DiLego
2016-10-17 Er zijn kelders vol albums waar je bij het bekijken van de hoes geen flauw idee hebt wat je kunt verwachten. Wonderlijk als je je bedenkt dat eigenlijk ieder genre wel zo`n beetje zijn vaste basis kent. Zo zijn psychedelische platen doorgaans bijzonder kleurrijk en is het in de rapwereld gebruikelijk om je eigen hoofd, liefst boos kijkend, op de hoes te zetten. Ook singer-songwriters doen er vaak niet moeilijk over om hun hoofd pontificaal op de hoes te zetten, terwijl rockers doorgaans vooral juist niet op de hoes staan. In het geval van Magnificent Ram A laat de cover weinig aan de verbeelding over. Een drietal gieren, midden in de woestijn, wachtend op het moment dat de man met cowboyhoed bezwijkt. Dit moet wel Americana of country zijn.

Meteen bij opener ‘Karma King’ geeft Don DiLego wat je verwacht, alsof je zomaar uit het niets in de Grand Canyon terecht bent gekomen. Dat het liedje zo sfeervol, bijna filmisch, is, is geen verrassing als je bedenkt dat DiLego naast muzikant ook producer en componist is. Met ‘Don`t Bury Me Alive’ doet de multi-instrumentalist dit onder het genot van een tokkelende banjo nog eens over. Denk echter maar niet dat je alleen kabbelende liedjes met een hoog luistergehalte voorgeschoteld krijgt, want ‘A Wishful Poem’ is een ontzettend sterk en radiovriendelijk popliedje dat buiten de banjo enigszins aan een band als The Killers doet denken. Of in ieder geval aan zanger Brandon Flowers. Toch weet DiLego je aandacht met een kabbelende track als ‘Up In Smoke’ ook goed vast te houden.

De veelzijdige singer-songwriter uit Portland weet niet alleen pop te vermengen met zijn warme Amerikaanse geluid. Het schitterende ‘Go Pack Your Suitcase’ is bijvoorbeeld in de basis een soulsong (inclusief blazers), met een warm Americana-jasje. Dat Don DiLego ook rock niet schuwt hoor je terug op ‘The West Side Oak’. Natuurlijk ontbreekt ook hier de rootssound niet. Via de folky ballade ‘Running In Place With A Desperate Heart’, stevent Magnificent Ram A af op het magische hoogtepunt en bovendien meest persoonlijke liedje van het album. Wanneer je het dromerige ‘Idiot Heart’ hoort na de andere songs op het album, lijkt het onbegrijpelijk dat Don DiLego niet een veel grotere naam is in de muziekwereld. Ja, hij wordt geprezen door collega`s als Bruce Springsteen en Wilco en dat de man tourt met namen als Duran Duran, Sheryl Crow en Norah Jones, is natuurlijk ook niet voor niets, maar bij het grote publiek rinkelt er maar zelden een belletje.

Het is de magie van de rijke, zorgvuldig gelaagde liedjes die van Magnificent Ram A een ontzettend sterke plaat maken. En dan te bedenken dat het voor Don DiLego al album nummer vier is. Verplichte kost voor liefhebbers van rootssongs, maar zeker ook voor mensen die zich kenner durven te noemen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Don Dilego Label:One Little Indian Ltd
Cover Elijah Ford & The Bloom - As You Were

Elijah Ford & The Bloom - As You WereAls zoon van Marc Ford (tussen 1991 en 1997 gitarist bij The Black Crowes)...

Cover Michele Stodart  - Pieces

Michele Stodart - Pieces Ken je dat ontzettend sympathieke popbandje The Magic Numbers? De Britse band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT