RECENSIE: Rebelution - Falling Into Place

Rebelution
2016-09-12 Eén van de populairste moderne Amerikaanse reggaebands is Rebelution. De groep speelt een heerlijke balans tussen de Jamaicaanse muziekstijl en relaxte surfvibes. Vijfde album Falling Into Place is een voortreffelijk visitekaartje van het gezelschap. Dankzij de hulp van producers die hun sporen in de popmuziek verdiend hebben, onder andere voor Bruno Mars, Fitz & The Tantrums en Rihanna, geeft de groep haar liedjes een aangenaam catchy gevoel mee. Het Californische gevoel van Rebelution laat de geest van Bob Marley samen gaan met de onbezorgdheid van de Beach Boys.

‘Santa Barbara’ is een nummer waarop dit gebeurt. Het liedje is zo catchy dat je gelijk mee kan zingen. Het lijkt al jaren deel uit te maken van de reggae canon. Tussen de lome drums en het traditionele bas- en orgelritme heeft het nummer een sterke popmelodie. Dit geldt voor het gros van de nummers. De stem van Eric Rachmany doet sterk denken aan de surf dudes zoals Xavier Rudd en Jeremy Loops. Hoogtepunt vormt ‘Inhale Exhale’ waarop de Jamaicaanse Protoje de soepele zang van Eric aanvult met rauwe dancehall. Protoje rapt zich heerlijk door het bas- en drumritme heen.

Het is ook mooi zoals Rebelution weet te verrassen met haar gitaarloops. Verschillende malen kleurt de gitaar buiten de vakjes. Hierdoor krijgt het reggaegeluid nog een vleugje rock mee. Falling Into Place is daardoor een voortreffelijke reggaeplaat geworden. Het zomerse gevoel van Rebelution verrast verscheidene malen met rockinvloeden en een sterke popbasis. De nummers kunnen zo op de mainstream radiokanalen gedraaid worden. Dat geeft Rebelution een kracht die veel reggaebands ontbreekt. Het is daarmee niet alleen een geschikte band voor festivals als Couleur Cafe en Summerjam, maar Rebelution zal zich ongetwijfeld ook thuis voelen bij een feestje op Pinkpop of Lowlands.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Rebelution Label:Easy Star Records
Cover The Tibbs - Takin' Over

The Tibbs - Takin' OverEen soulband die klinkt als een soulband uit de jaren `60 en ook nog eens uit...

Cover And Then She Came - And Then She Came

And Then She Came - And Then She Came De ontstaansgeschiedenis van And Then She Came is nogal ongebruikelijk....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT