RECENSIE: Japanese Breakfast - Psychopomp

Japanese Breakfast
2016-11-21 Japanese Breakfast is het soloproject van Michelle Zauner van Little Big League, een indierockband uit de meest vruchtbare grond voor indierockbands van de afgelopen jaren, Philadelphia. Net als veel van haar stadsgenoten heeft ook Zauner een behoorlijke DIY-esthetiek en heeft zowel het geluid van Little Big League als van Japanese Breakfast die fijne rammeligheid en rommeligheid. Psychopomp bestaat uit een verzameling eerder uitgebrachte nummers van Zauner onder deze naam, opnieuw opgenomen en doorspekt met de ervaring die ze na jarenlange bandervaring heeft opgedaan. Terug naar haar roots dus.

Die roots liggen in de Amerikaanse staat Oregon, waar Zauner afgelopen jaar noodgedwongen heen terug verhuisde. Haar moeder werd getroffen door kanker en in de maanden voor en na haar overlijden was Zauner in haar ouderlijk huis om haar vader en moeder te verzorgen. Hier kwam ze ook op het idee om oude nummers van haar eerste muzikale leven als Japanese Breakfast een nieuw leven in te blazen.

Het is goed te horen dat deze nummers hun oorsprong vinden in Zauner’s jeugd. Een bijna gefixeerde twijfel over liefde, schaamte, rouw en seks zorgen voor een fijne tegenstelling. Zeker ook als dit gekoppeld wordt aan de Zauner van het heden, die door haar jarenlange ervaring als frontvrouw voor Little Big League een zekere swung in haar DIY-stijl heeft gekregen die een professionele glanslaag over het gerammel aanbrengt. Maar ook de paar nieuw geschreven nummers, zoals op ‘In Heaven’, waar een dromerig en bijna lieflijke zangstem op het refrein in contrast staat met de emotionele zwaarte van de tekst, staan vol met tegenstellingen.

Het zorgt ervoor dat Psychopomp interessant blijft op de momenten dat het misschien wel allemaal iets te bekend klinkt. ‘Everybody Wants To Love You’ of ‘Rugged Country’ bijvoorbeeld klinken als nummers die heel gemakkelijk weg zouden kunnen zakken tot standaard indierock van het type waar er honderd per jaar van langskomen, maar bevatten tekstuele vondsten die alleen maar in kracht toenemen als de luisteraar de tijd neemt ze zich eigen te maken.

De grootste kracht van Psychopomp is dan ook misschien wel de ontwapenende kracht van een vrouw als Zauner. Ze heeft de muzikale kwaliteiten om een album dat van top teen doorspekt is met liedjes over twijfel en argwaan, charmant en uitnodigend te laten klinken. Niet de meest originele rammelplaat van 2016 en ook niet ééntje die er direct uitspringt als het gaat om indierock uit Philadelphia, maar een intelligent, fijn plaatje dat je er eigenlijk altijd goed bij kunt hebben.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Japanese Breakfast Label:Dead Oceans
Tobacco

Tobacco - Sweatbox Dynasty Tobacco is een band die altijd al op twijfelachtige wijze balanceert op de...

Walker

Ryley Walker - Golden Sings That Have Been Sung Grote kans dat als je deze recensie leest er alweer een nieuwe plaat van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT