RECENSIE: Tanya Tagaq - Retribution

Tanya Tagaq
2017-01-17 Tanya Tagaq is een zangeres uit Nunavut, een autonome regio in het Noordpoolgebied van Canada. Tagaq behoort tot de Inuit, de oorspronkelijke bewoners van de regio. Retribution is haar vierde studioalbum. De titel Retribution staat voor het centrale thema van het album: vergelding. Op de plaat zingt en speelt ze haar frustratie en boosheid over de misstanden in de wereld van zich af. De verkrachting van de aarde als gevolg van de klimaatverandering treft als eerste de oorspronkelijke bewoners van de poolgebieden (‘Cold Wind’). Maar ook de ‘verkrachting’ van de cultuur van inheemse volkeren en de verkrachting van vrouwen en kinderen in de eigen gemeenschap. Genoeg te bezingen dus.

Tagaq staat open voor experimenteerdrift. Dat blijkt wel uit haar eerdere samenwerking met ‘open minded’ artiesten als Björk, Mike Patton (o.a. Faith No More, Mr. Bungle) en het Kronos Quartet. Op haar nieuwste CD wordt ze bijgestaan door Jesse Zubot (viool en productie), Jean Martin (drums), Raddick Tulush (Toeva-keelzang), Ruben Komangapik (Inuit-zang), rapper Shad en dochtertje Inuuja (zang). Op de plaat is de zangstem het belangrijkste instrument. Op vocale opener ‘Ajaaja’ hoor je Inuit-zanger Ruben Komangapik en dochtertje Inuuja. Het titelnummer ‘Retribution’ begint met een stukje ‘spoken word’ van Tagaq en mondt uit in een felle vocale uitbarsting die doet denken aan het werk van Einstürzende Neubauten ten tijde van Halber Mensch. Op ‘Nacreous’ voert de keelzang letterlijk en figuurlijk de boventoon. ‘Aorta’ is een ambiëntachtige track en ‘Centre’ een hiphoptrack met raps van Shad. Op ‘Summoning’ fluistert, zingt, kreunt, gilt en gromt Tagaq zichzelf tot een hoogtepunt.

Het album sluit in stijl af met het fluisterende ‘Rape Me’, inderdaad een cover van Nirvana. ‘Retribution’ is een avontuurlijke mengeling van traditionele zang- en muziekvormen met modernere genre als rap/hiphop en ambiënt en een gezonde dosis avontuur en experiment. Dat levert een overtuigende plaat op met de zeggingskracht van een politiek maar ook zeer persoonlijk pamflet. Een aanrader voor niet al te tere zieltjes!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Tanya Tagaq Label:Red Essential
Cover Dawes - We`re All Gonna Die

Dawes - We`re All Gonna DieLos Angeles’ band Dawes is één van de constante krachten binnen de revival...

Public Access TV - Never Enough New York City is op muziekgebied altijd The City Of Cool geweest. Van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT