RECENSIE: Mycah - The Mycah Principle

Mycah
2017-03-03 Mycah is Maaike, zo valt op de website van Mycah te lezen. Daaronder lezen we het bericht dat het duo net heeft besloten ieder een eigen kant op te gaan. Mycah zal dus verder gaan als soloproject van de uit Haarlem afkomstige Maaike Breijman. Het album The Mycah Principle zag echter eind vorig jaar het levenslicht en staat nog op naam van het duo Maaike Breijman en Remco Engels.

Maaike Breijman studeerde aan het conservatorium en begon in 2010 met de Kate Bush tribute Dreaming Of Kate, maar hoopt nu zelf een carrière op te bouwen. Samen met de muzikale duizendpoot Remco Engels, die ook aan Dreaming Of Kate meewerkte, maakte Maaike dit debuutalbum. De heldere productie komt uit de kundige handen van Francis Dunnery, die we nog kennen van It Bites. Geen halve maatregelen dus om dit album tot een mooi product te maken, en dat is het zeker geworden.

The Mycah Principle doet je verlangen naar de lente. De zonnige pop met een melancholiek randje doet soms wat denken aan de popmuziek uit de tachtiger jaren. Muziek waarbij je op een namiddag, zittend in de lentezon de zin van het leven overpeinst en waarbij je bedenkt dat het allemaal zo slecht nog niet is. Mycah wisselt langzame nummers keurig af met wat meer uptempo songs die ons allen een kijkje in de ziel van Maaike gunnen. Die ziel van Maaike is in ieder geval kleurig, geurig, vaak vrolijk en een enkele maal bedachtzaam en op die manier staat ze dan ook prachtig afgebeeld op het fraaie artwork.

Het vrolijke door piano en trompet gedragen ‘Pick A Flower’ zet direct de toon van de plaat. De melodie is mooi, de zang van Maaike hemels en de spaarzame achtergrondzang van Remco op zijn plaats. Ook ‘Feeling On Top Of The World’ straalt een en al positivisme uit; ben je somber, doe er wat aan, is de boodschap. Natuurlijk komen ook de momentjes van twijfel en overpeinzingen zoals in rustige songs als ‘I Know It Ain’t Easy’, ‘Mercury’ , de mooie ballad ‘One’s Own True Story’ en het prachtige ‘Love Me (Like It’s The Last Time’). Zo kabbelt het album heerlijk naar zijn einde toe waar nog een verrassing wacht in het absolute hoogtepunt van het album; de waanzinnig mooie afsluiter ‘Gypsy Woman’ , dat door haar donkere toon meer buiten de kaders van het album piept en waarin Maaike het allerbeste van haar laat horen. The Mycah Principle is gewoon een prima plaat, vol met mooie droompop die je snel eigen maakt en die naar een hoger plan wordt getild door de prachtige heldere stem van Maaike.
Recensent:Jan Didden Artiest:Mycah Label:Eigen Beheer
Flaata

Paal Flaata - Come Tormorrow - Songs Of Townes Van Zandt Come Tomorrow: Songs Of Townes Van Zandt is de derde in een reeks...

Cover Nightwish - Vehicle Of Spirit

Nightwish - Vehicle Of Spirit Nightwish heeft momenteel even een pauze ingelast en dus kun je de fans...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT