RECENSIE: Nadine Khouri - The Salted Air

Khouri
2017-03-17 Om een artiest te leren kennen kun je natuurlijk gewoon beginnen met zijn of haar muziek te luisteren. In het geval van de Brits-Libanese zangeres Nadine Khouri is er echter ook een blog, die een aardig inkijkje in haar inspiratiebronnen levert. Zo bedankte ze Leonard Cohen na zijn overlijden voor zijn “beautiful offerings” en werd een zeldzaam video-interview met de Franse filosofe en feministe Simone de Beauvoir gedeeld. Ook John Parish komt voorbij, en het is deze Britse muzikant, die als ‘ontdekker’ van Khouri kan worden gezien. Op zijn in 2013 verschenen album Screenplay verzorgde de zangeres een gastbijdrage. Khouri’s nieuwe plaat The Salted Air is opgenomen in Parish’ studio, en bij vlagen klinkt ze net zo intrigerend als Polly Jean Harvey, met wie Parish een lange en rijke muzikale geschiedenis deelt.

Wat bijvoorbeeld te denken van het openingsnummer ‘Thru You I Awaken’. Ze begint a-capella, waardoor direct alle aandacht gevestigd is op haar zangtechniek. Hierin zijn elementen uit muziekstromingen uit het Midden-Oosten verpakt. Daarbij laat ze op een bijzondere manier veel lucht bij haar zang komen, wat een indringend geluid oplevert. In het vervolg blijkt The Salted Air echter wat wisselvallig te zijn. Naar een nummer als ‘Shake It Like A Shaman’ is goed te luisteren, maar het steekt bleekjes af tegenover enkele hoogstandjes. Bovendien vormt de blikkerig klinkende percussie een stoorzender.

Met het drieluik ‘The Salted Air’, ‘Surface Of The Sea’ en ‘You Got A Fire’, maar ook met ‘Broken Star’, toont Khouri echter aan op diverse wijzen sterk uit de hoek te kunnen komen. Laatsgenoemde is uiterst direct. Na een korte intro gaat het geluidsniveau van de instrumenten omlaag, om ruimte te bieden aan Khouri’s diepe en rokerige stemgeluid. De begeleiding op elektrische gitaar is ingetogen, maar elke aanslag klopt. Later kruipt de gitaar uit zijn schulp, om uiteindelijk op een dun randje tussen ingetogenheid en een meer uitbundige sfeer te balanceren. Maar al met al is het Khouri’s stem, die het geheel bijzonder maakt. Ze lijkt alles in zich te hebben om ooit een topalbum te maken.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Nadine Khouri Label:One Flash Records
Cover Rebekka Karijord - Mother Tongue

Rebekka Karijord - Mother TongueDe Noorse Rebekka Karijord begon ooit met muziek te componeren voor films...

Cover Sinkane - Life & Livin' It

Sinkane - Life & Livin' It Sinkane is de artiestennaam van de Brits/Sudanese muzikant Ahmed Gallab....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT