RECENSIE: Various - Raymond Scott`s Portofino Variations

Portofino
2017-06-24 Tegenwoordig valt iedereen over elkaar heen om, na het heengaan van een zogenoemde grootheid, een bak superlatieven leeg te kieperen over iedereen die het al dan niet horen wil. Niet vreemd aangezien hele generaties met het werk van een celebrity zijn opgegroeid. Voor pioniers werkt dat net even anders. Negen van de tien keer heb je niet eens door dat ze van invloed zijn geweest. Zij krijgen erkenning door vakbroeders die zich uitten via de media. Zegt Raymond Scott je iets? Nee? Toch ken je hem beter dan je denkt. De componist, uitvinder, producer, arrangeur, bandleider en audio engineer voorzag menig Warner Bros cartoon, evenals The Simpsons, Ren And Stimpy en Animaniacs van muziek. En anders heb je misschien in het tweede seizoen van Narcos (aflevering tien) ‘Portofino’ voorbij horen komen.

Dat Raymond Scott voor velen van invloed is geweest blijkt wel doordat er de afgelopen jaren veel muziek van de in 1994 overleden Scott wordt uitgebracht. Er is nog veel muziek te ontdekken omdat er bij leven weinig materiaal is uitgebracht. Scott werkte namelijk een groot deel van zijn leven aan het ontwikkelen van instrumenten, waaronder de Electronium (nooit afgerond). Waar de roots van Scott bij de jazz liggen, ging hij zich vanaf de jaren vijftig toeleggen op elektronische muziek. Zo is ‘Portofino’ al uit 1962.

Scott arrangeerde verschillende versies van ‘Portofino’, maar pas in 2000 verschenen er twee versies op Manhattan Research Inc., een verzameling van filmmuziek, reclamejingles en technische en muzikale experimenten van de als Harry Warnow geboren Amerikaan. Naast de composities zijn de drumcomputers, synthesizers en sequencers op dit album van eigen makelij. Het was opvallend genoeg het Nederlandse Basta Music dat deze verzameling uitbracht. Met The Portofino Variations komt het label met een vervolg. Initiator is Gert-Jan Blom die als een van de beheerders van The Raymond Scott Archives en catalogusbeheerder bij Basta Music sinds de dood van Scott bezig is om diens muziek onder de aandacht te brengen.

Op The Portofino Variations heeft Blom een keur aan muzikanten hun eigen ‘Portofino’ laten opnemen. Het album opent met de bekendste versie van de componist zelf. Daarna is het de beurt aan namen als Ocobar, (een smakelijk surfjasje), Jacco Gardner, (met een dromerige twist) en het Metropole Orkest (een uitbundige jazzy versie).

Hoewel de 21 versies op The Portofino Variations hun eigen karakter hebben, wordt het pas interessant wanneer je moet zoeken naar de melodie, want iedere track hetzelfde melodielijntje, is bij ‘Portofino’, dat hiervoor te weinig spanning en diepgang kent, teveel van het goede. Ondanks een aantal uitschieters, waaronder de spannende klassieke versie van Rob Geboers, de 70`s discostamper van de Sarcastalites en de gezongen Americana van Lane Steinberg, weet de compilatie maar enkele luisterbeurten te boeien, daarna kies je je favoriete versies en wordt het skippen geblazen. Dat het werk van pionier Raymond Scott aandacht verdient, staat buiten kijf. Je kunt alleen beter investeren in de onlangs verschenen re-release van Manhattan Research Inc., The Portofino Variations is vooral aardig voor erbij.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Various Label:Basta Records
Cover Tim O'Brien - Where The River Meets The Road

Tim O'Brien - Where The River Meets The RoadDe Grammy winnaar Tim O’Brien bevindt zich al jarenlang in het midden van...

Belle

Beady Belle - On My Own Vorige maand verscheen hier pas het nieuwe album van Beady Belle , de band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT