RECENSIE: Paradisia - Sound Of Freedom

Paradisio
2017-07-20 Ieder jaar is er weer een nieuwe ontdekking waarin verschillende vrouwenvocalen heel erg goed bij elkaar blijken te passen. De mooiste op elkaar afgestemde stemmen van dit jaar, en we zijn nog maar halverwege, zijn zonder enige twijfel afkomstig van Paradisia, drie meiden uit Londen. Kristy, Sophie-Rose en Anna debuteren weliswaar met twaalf tracks op Sound Of Freedom maar zijn al veel langer actief in de muziek. Na wilde jaren, onder meer in de punk-scene en in het rock-circuit, hebben de drie elkaar gevonden in sfeervolle folk- en verfijnde popmuziek. De voornaamste wapens zijn de loepzuivere vocalen en het gebruik van Anna’s harp waarmee de drie toegankelijke zelfgeschreven liedjes produceren zoals ‘Keep On Preying’, maar ook avontuurlijk, (‘Poison’), donker, (‘Her’), en soms zelfs verrassend, (‘Warpaint’), uit de hoek kunnen komen.

Dat er op dit album ook een bijzondere, lees: prachtig ingetogen vertolking is van Bruce Springsteen’s ‘Dancing In The Dark’ is op zich niet verrassend aangezien het trio hun optreden eens afgesloten zag worden door The Boss en daarvan diep onder de indruk was. Paradisia heeft schoonheid en dramatiek gecombineerd in deze wereldbekende hit. Nergens lijkt deze versie op die van de uitvoering zoals wij die kennen. Ze hebben er echt een eigen, unieke, bijna orkestrale draai aan kunnen geven op een wijze die van respect voor het origineel getuigt. Het zijn niet alleen de vocalen, zelfs a capella blijven ze sterk overeind, waarmee Paradisia bewijst diverse stijlen aan te kunnen. Ook muzikaal laat het zich nergens beperken al blijft de voorname kracht op dit gebied de eenvoud van het weglaten. Dit in tegenstelling tot veel muzikanten die de behoefte hebben om ook in akoestische muziek alle ruimtes te willen opvullen.Het gelaagde folknummer ‘Song For You’ vertoont licht psychedelische trekjes en het afsluitende ‘Dreamer’ ontaardt zelfs in een bombastisch slotstuk waarin de harp opvallend sterk overeind blijft.

Het album heeft in eigen land op lovende recensies kunnen rekenen en als ook klasbakken als Laura Mvula, Tom Jones, Paolo Nutini en Birdy hun goedkeuring hebben geopenbaard, wie zijn wij dan om hen tegen te spreken?
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Paradisia Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Novo Amor - Bathing Beach

Novo Amor - Bathing BeachDe grauwe regen waar de Britse eilanden zo vaak in gehuld zijn, zorgt bij...

Cover Asamisimasa - Sound Of Horse - Songs Of Laurence Crane

Asamisimasa - Sound Of Horse - Songs Of Laurence Crane Asamisimasa is een Noors ensemble dat zowel moderne als klassieke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT