RECENSIE: Dasher - Sodium

Dasher
2017-08-30 Het debuut van Dasher, Sodium, maakt een verpletterende indruk. Te vergelijken met de blikseminslag die de debuutplaat van Iceage (New Brigade) in 2011 teweeg bracht. De jeugdige frustratie en energie spat door de speakers. De door Bob Weston (Shellac) gemasterde noiserock roept ook Mudhoney ten tijde van Superfuzz Bigmuff in herinnering.

Drijvende kracht achter de band én de drumkit is Kylee Kimbrough. Brulboei Kylee begon al in 2014 met de opnamen van de debuutplaat, toen nog met een andere versie van Dasher. Na die eerste opnamen viel de band uit elkaar en vertrok Kylee (met psychische problemen) van big city Atlanta, Georgia naar collegetown Bloomington, Indiana. Daar vond ze al snel aansluiting bij de lokale muziekscene en onderdak bij het plaatselijke label Jagjaguwar, ook de thuisbasis van Dinosaur Jr., Black Mountain en Foxygen.

Met haar herwonnen zelfvertrouwen begon haar zoektocht naar nieuwe bandleden. Inmiddels bestaat de band naast Kylee Kimbrough op drums en vocals uit gitaristen Steve Garcia en Derek MacCain en bassist Gary Magilla. Na meer dan drie jaar ligt dan eindelijk debuutalbum Sodium in de winkels. En cliché of niet, het was het wachten meer dan waard.

Sodium klinkt als een wervelwind. Elf tracks razen in sneltreinvaart voorbij en na exact 32 minuten en vier seconden hap je als luisteraar naar adem. De met gitaarfeedback doordrenkte muziek, de krachtige drums en de maniakale, met delay bewerkte, vocals van Kylee Kimbrough maken het noise-feestje compleet.

Na de knallende opener ‘We Know So’ en tweede track ‘Soviet’, beiden met Stooges-achtige riffs, weet je al dat het niet meer mis kan gaan. Het hoge niveau weet Dasher dan ook het hele album vol te houden. Klasse dus. Van de teksten krijg je door al het sonische geweld minder mee, maar dat maakt de luisterervaring er niet minder intens om. De energie, frustratie en zeggingskracht van de band zijn meer dan voelbaar.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Dasher Label:Jagjaguwar
Cover Shabazz Palaces - Quazarz VS. The Jeleaous Machine & Quazarz: Born On A Gangster Star

Shabazz Palaces - Quazarz VS. The Jeleaous Machine & Quazarz: Born...Dat de hiphopcultuur niet altijd meer refereert naar de vier elementen...

Cover Broken Social Scene - Hug Of Thunder

Broken Social Scene - Hug Of Thunder “Met terugwerkende kracht een supergroep” , zo werd het Canadese Broken...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT