RECENSIE: PBII - Rocket - The Dreams Of Wubbo Ockels

Rocket
2017-08-24 Ondergetekende aanschouwde ooit Plackband live en kwam al snel tot de conclusie dat de Haagse band geheel schatplichtig aan Genesis en Marillion was en daarbij een aantal verdienstelijke, maar niet opzienbarende progrocksongs op het publiek losliet. Dat de band uiteindelijk na vele jaren de handdoek in de ring gooide was dan ook geen wereldnieuws. Maar al snel bleken drie leden van de band een doorstart te hebben gemaakt en wel onder de naam PB II. De band gooide het over een andere boeg en wist op haar eerste plaat onder de nieuwe naam bekendheid te verwerven met een milieuthema dat ons allen aan het hart dient te gaan: de zogenaamde Plastic Soup die de oceaan zo ernstig bedreigt. Het gelijknamige album uit 2010 werd met de nodige publiciteit gelanceerd en wist zelfs de toenmalige verantwoordelijke minister, Jacqueline Cramer, tot een voorwoord in het cd boekje te verleiden.

Drie jaar hierna kwam de band met de rockopera 1000 Wishes. De winst van dit project ging geheel naar de stichting KIKA. Wederom een teken dat het hart van de bandleden op de juiste plaats zit. Het nieuwste album van PB II heetRocket - The Dreams Of Wubbo Ockels. De titel verklaart natuurlijk al dat het album handelt over de in 2014 overleden astronaut. De aimabele ruimtevaarder maakte zich ernstig zorgen om het voortbestaan van de aarde en zijn oproep om onze planeet te redden, welke hij nog tot kort voor zijn dood uitdroeg aan wie het maar horen wilde, vindt dan nu gestalte op dit album van PB II.

De ruim een uur durende conceptplaat laat horen dat juist dit soort muziek zich goed leent voor het uitdragen van een boodschap van dit kaliber. Dit album gaat je absoluut niet verrassen, maar iedereen die van goede progrock houdt zal zich zeker niet bekocht voelen met dit schijfje. Het vakmanschap van de heren is groot en het enige struikelblok is dat de stem van Ruud Slakhorst niet echt spannend is te noemen, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de regelmatig opduikende sopraan van Nathalie Mees, de fraaie instrumentale passages en de, naar progrockmaatstaven, vrij korte, maar sterk in elkaar stekende composities.

Het album moet natuurlijk als geheel worden uigezeten, maar er staan wel degelijk uitschieters op de plaat. Zo is bijvoorbeeld ‘Nothing Is Real’ een toegankelijk vlot rocknummer dat direct opvalt, maar na enige tijd beginnen ook de anders songs steeds meer te landen. Het drieluik ‘Rocket Part I - III’ doet heel sterk aan Marillion denken en wordt opgeluisterd door fraaie strijkers. Die strijkers komen wel op meer plekken tegen en het geeft het geheel een organisch geluid. Het meest spannende nummer heet ‘Life In The Clouds’. Ronald Brautigem laat hier zijn meest avontuurlijke gitaarwerk horen en ook Slakhorst brengt wat afwisseling in zijn vocalen. Tegen het einde worden we dan nog verrast met ‘Blue Marble’, een mooi verhalend epos dat de aarde in al haar blauwe pracht beschrijft. ‘Rocket Part III’ sluit de droom Van Wubbo Ockels passend af, waarmee we hopen dat we nu eens eindelijk wakker worden. Een beter milieu begint bij jezelf!
Recensent:Jan Didden Artiest:PBII Label:Marista
HWA

Hard Working Americans - We`re All In This TogetherIn Europa weten wij nauwelijks iets van het muzikale vakmanschap waarmee de...

Cover Curse of Lono - Severed

Curse of Lono - Severed ‘Cinematic Southern Gothic Rock’, zo noemt de band het genre wat ze spelen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT