VERSLAG: Bevrijdingspop Haarlem 2009

VERSLAG:

12

De avond

De avond is inmiddels gevallen als de Nijmeegse rockhelden van De Staat het grote podium betreden. Na louter positieve recensies en uitverkochte clubshows mag de band zich voor het grote publiek bewijzen. Het grootste publiek waar ze tot nu toe voor gespeeld hebben, tot Pinkpop, roept zanger Torre. Gezien de massale opkomst vandaag is het nog maar de vraag of Pinkpop dit kan overtreffen. De band overtuigt in ieder geval vanaf het begin. Knallers als 'The Fantastic Journey of the Underground Man' en 'Sleep Tight' doen het prima voor een groot publiek. Al snel staat het gros met zijn hoofd te knikken, te dansen, of wat dan ook. De Staat flikt het hem weer.

Het weer zit niet mee vandaag. Aan Ziggi & The Renaissance Band om daar iets aan te doen. Als reggaeband doen de heren op het podium gerust niet verkeerd, het komt alleen niet erg goed over zo. De Jamaicaanse volksmuziek is geen soundtrack voor de bewolkte lucht boven ons.

Wouter Hamel heeft hetzelfde probleem als collega Ziggi; het weer zit niet erg mee. Gelukkig is Wouter even charmant als altijd en weet hij het publiek makkelijk voor zich te winnen. Dankzij de makkelijke en goedgezongen nummers weet hij vriend en vijand aan het dansen te krijgen. Tegen het einde van zijn set is het een stukje zonniger geworden voor het podium. Waar Ziggi daar met reggae in faalde krijgt Wouter het wel voor elkaar; het is lente in Haarlem.

Terwijl iedereen nog steeds in spanning is over de afsluiter van vanavond mag Gabriella Cilmi zich bewijzen. Op het podium valt niet te merken dat we hier met een zestienjarig meisje te maken hebben. Live weet Gabriella precies hoe ze het publiek moet vermaken. Ook wordt al snel duidelijk dat de zangeres een dijk van een stem heeft. Met een paar sterke covers en superhit 'Sweet About Me' zet de dame in de dop een prima show neer. Het enige dat tegenvalt zijn haar overige eigen nummers; die zijn gewoon niet sterk genoeg. Maar met zo'n stem komt Gabriella er absoluut wel.

Dankzij de grote opkomst was Bevrijdingspop 2009 weer een groot succes. Het weer zat misschien niet altijd mee, maar het mocht de pret niet drukken. Volkshelden afgewisseld met internationale top. De programmeurs hadden ook dit jaar weer een prima kijk op de hedendaagse muziekscene. De combinatie muziek, regen en heel veel mensen zou elders misschien in het water vallen, maar niet vandaag. Niet in Haarlem.

12
 
festival logo

HIGHLANDS FESTIVAL 2009Waar Blues en rock samenkomen, dat is het Highlands festival. Niet alleen was...

festival logo

VLAAMSE REUZEN HOLLANDSE LEEUWEN 2009 Onlangs was het Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen festival in 013. Een avond...