VERSLAG: TW Classic 2009

Festivalinfo was aanwezig op TW Classic 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 53 foto's.

VERSLAG:

12

Moby, Depeche Mode, Basement Jaxx

Vorig jaar stond Richard Melville Hall, beter bekend als Moby nog op Rock Werchter met zijn show ‘Moby Live: Remixed’, en vandaag mag hij de wat oudere generatie zijn kunsten vertonen op TW Classics. In het publiek zijn de Moby fans makkelijk te vinden met hun T-shirts met daarop herkenbare Moby poppetjes. Samen met zijn band die vooral bestaat uit vrouwen brengt hij een mix van oude en nieuwe nummers. Zo lijkt het alsof je het ene moment bij een gospelconcert bent, terwijl je tijdens het volgende nummer even op een trancefeest bevindt waar het verboden is om niet mee te springen. Moby weet hoe de hij in België een feest moet maken en het voetjes van de vloer gehalte is erg groot. De afwisseling van rustige nummers als ‘Why Does My Heart Feel So Bad’ met de snelle nummers als ‘Feeling So Real’ maken het feest compleet. Hij brengt voor ieder wat wils en laat zien dat hij van alle markten thuis is. Een goede opwarmer voor Depeche Mode waarbij het publiek zich even in een andere wereld waant. (JvdB)

Na een fris en opzwepend optreden van Moby en zijn vrouwelijke band is het tijd voor de helden van Depeche Mode. Laat ik dit vooropstellen: Dave Gahan is terug. We zien hem weer oud en vertrouwd zijn pirouettes doen bij 'Question of Time' en tijdens de twee uur durende show blijven de zwoele, bijna perverse heupbewegingen ook niet achterwege. De weide wordt eerst getrakteerd op drie nieuwe nummers van het album Sounds Of The Universe dat onlangs is verschenen en vooral eerste single 'Wrong' doet het live goed. Ten opzichte van de 'Touring The Angel' tour van een paar jaar terug valt op dat er flink aan de visuals gesleuteld is; waar de bandleden toen nog in UFO's geïntegreerd met synthesizers op het podium stonden zijn die instrumenten nu volledig van alle fratsen ontdaan. Het enige in het oog springende element is het reusachtige videoscherm achter de mannen waarop vrij statische, maar prachtige Kraftwerkiaanse beelden vertoond worden. Ook is 'Precious' het enige nummer van het vorige album Playing The Angel dat de setlist van deze tour haalt. Door de bundeling van prachtige beelden, subliem geluid en een vergaarbak aan singles waar je u tegen kunt zeggen is het een show waar iedere Depeche Mode fan blij van zou worden. Naast zes nieuwe nummers komen er klassiekers voorbij als 'Walking In My Shoes', 'It's No Good', 'Never Let Me Down Again', 'Enjoy The Silence' en horen we een prachtige uitvoering van 'In Your Room' waarbij het kippenvel bij menigeen de kop op steekt. Een klein puntje van kritiek is wellicht het gebrek aan spontaniteit in het optreden; elke heupbeweging, elke zin die Dave bewust niet zingt waardoor het publiek moet bijspringen en de vaste setlist maken het optreden bijna tot een film. Echter, een mooie film is niet slecht! Depeche Mode is en blijft nog altijd één van de grootste bands die garant staan voor een overweldigende show. (MA)

Terwijl het grootste deel van de aanwezigen alvast richting de uitgang marcheert hebben we voor de liefhebbers nog de feestelijke afsluiter Basement Jaxx. Dit rondreizende circus is toch wel de meest uitgedoste verkleedpartij in de vorm van een dance-act die je tegenwoordig kunt boeken. Ik noem op: twee dj's, een gitarist, twee volgevormde negerinnen die al rappend, zingend en dansend het publiek om de vinger winden, een man die het zowaar steeds lukt in een lelijker outfit tevoorschijn te komen dan de vorige, een atletische vrouw die bizar goed kan dansen en dan vergeet uw recensent er misschien nog wat. Naast al deze uitbundigheid beschikt het gezelschap ook nog eens over goed songmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan 'Red Alert', 'Where's Your Head At' en 'Good Luck', die allen de revue passeren. Lekker swingende dansmuziek die er bij de meeste mensen nog goed in gaat en absoluut niet gaat vervelen, mede door de overmaat aan actie op de bühne. Helaas beschikt Basement Jaxx ook over een paar mindere nummers, waarvan 'Raindrops' het erbarmelijke dieptepunt vormt, misschien is een uur en een kwartier toch iets te lang? Desondanks verdwijnt het enthousiasme nooit en daarvoor mogen toch de handen op elkaar. Als u ooit nog eens Basement Jaxx op een affiche ziet staan, twijfel niet en ga ze zien! (MA)

12

FOTOGRAFIE:

12345
Motor foto TW Classic 2009 Motor foto TW Classic 2009 Motor foto TW Classic 2009 Motor foto TW Classic 2009 Motor foto TW Classic 2009 Motor foto TW Classic 2009 Motor foto TW Classic 2009 Motor foto TW Classic 2009 Tom Helsen foto TW Classic 2009 Tom Helsen foto TW Classic 2009 Tom Helsen foto TW Classic 2009 Tom Helsen foto TW Classic 2009
 
12345
 
festival logo

REURING 2009Voor de achtste keer was Purmerend het domein van theater, dans en muziek....

festival logo

BECAUSE I AM A GIRL 2009 Plan Nederland organiseerde afgelopen vrijdag een festival op het terrein van...