VERSLAG: Bospop 2009

Festivalinfo was aanwezig op Bospop 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 72 foto's.

VERSLAG:

12

Dag 1

In Weert wordt dit weekend alweer voor de 29e keer het festival Bospop gehouden. Helaas zijn er maar zo’n 13.000 kaarten verkocht, mede door de matige line-up. Ook de weergoden laten de festivalgangers regelmatig wedstrijdjes houden ‘hoe trek je binnen twee seconden en poncho aan’. Desondanks kunnen we toch spreken van een zeer geslaagd festival. Geen fanatieke fans die de hele dag vooraan staan maar een gezellige menigte die zich vooral bevind rond de vele bars. De muziekgenres lopen dit weekend erg uiteen, van een feest met Rowwen Hèze en Guus Meeuwis tot echte rockoptredens van Guano Apes en Chickenfoot. Met hier en daar langharige-jaren-tachtig-rockers van Tesla afgewisseld met het prachtige soul geluid van Ryan Shaw. Voor ieder wat wils dus.

Het is nog net ochtend wanneer Simon McBride op het hoofdpodium van dit tweedaags festival mag openen. Het lijkt wel alsof iedereen nog in bed ligt (of in de file staat), want bij aanvang staan er maar een paar honderd mensen. De zanger en gitarist Simon probeert ons wakker te maken met zijn bluesrock. Hij wordt daarbij ondersteund door nog enkele andere muziekanten. “Do you like Jimi Hendrix?” vraagt Simon aan het publiek, helaas een mislukte poging om contact te leggen met het publiek. En nee, in de setlist hebben we geen Hendrix nummer voorbij zien gekomen. Helaas worden we van deze roodharige Ier niet extreem opgewonden. Maar met zijn lekkere gitaarrifs een zijn prettig stemgeluid wordt het toch een aangename openingsact hetzij zonder hoogtepunten. (MS)

Een van de leuke bijkomstige dingen bij festivals is dat je altijd wel kennis maakt met totaal onbekende bands. Dit geldt ook voor The Brew uit Engeland. Ze mogen de tent ontmaagden op dit tweedaags festival. Helaas is het zowel in de tent als op het terrein rustig, de Bospoppers druppelen maar langzaam binnen. Op het podium zien we slechts drie mannen staan. De eenentwintigjarige Kurtis achter de drums en zijn vader Tim op de basgitaar. De zanger/gitarist Jason is slecht twintig jaar maar geeft een show alsof hij al decennia ervaring heeft. Met zijn vliegensvlugge armpje bezorgt hij mij zowaar mijn eerste kippenvel moment. Zonder probleem coveren ze een nummer van Jimi Hendrix en van Pink Floyd. Ook de drummer geeft een aangename solo partij weg. Het enige kritiekpuntje is dat we een zanger missen met een krachtige stem, deze zou de lat nog net iets hoger kunnen leggen. Als openingsact heb je het niet altijd gemakkelijk maar deze jongens maken er een geslaagd energiek concert van zodoende is onze koffie overbodig geworden. (MS)

Wanneer Bernard Allison opent met een Jimi Hendrix nummer, beginnen we ons af te vragen waarom bijna elk optreden tot op heden verwijst naar Hendrix. Toeval bestaat niet? Het podium is rijkelijk gevuld met artiesten maar het is toch voornamelijk Bernard zelf die laat zien dat hij het gitaarwerk goed onder de knie heeft.
Hij is de jongste van negen kinderen van Luther Allison en heeft het met de paplepel ingegoten gekregen.
De setlist met funky- en bluesnummers doen je verlangen naar meer maar voordat je het weet is het alweer voorbij. (MS)

Het weer is vandaag zo onvoorspelbaar dat je zowel een poncho als de zonnebrandcrème in de hand moet houden. Zo ook tijdens het optreden bij Novastar moeten we als een tierelier onze poncho aandoen om even daarna ons er weer van te ontdoen wegens het broeikast effect ervan. Op het hoofdpodium zijn we aanbeland bij de singer-songwriter Novastar. Deze Nederlands-Belgische zanger kennen we al vele jaren maar dit is hun eerste optreden op Bospop. Wat direct opvalt aan de band is dat er een vrouw achter het drumstel zit. Dit is helaas in de muziek business een zeldzaamheid. Zanger Joost kruipt enkele malen achter zijn piano en speelt regelmatig de bas. Helaas verzwakt onze aandacht halverwege het concert en laten we ons verleiden door de alle lekkere eetkraampjes. (MS)

Voor het eerst vandaag stroomt een grote menigte bezoekers naar het hoofdpodium om Guus Meeuwis en zijn band te bewonderen. Alle meezingers komen voorbij en worden uit volle borst meegezongen door zowel de aangeschoten als de nuchtere festivalgangers. Op de molen die net buiten het festivalterrein staat en goed te zien is vanaf het podium, staat met dikke letters ‘Guus Bestel Mar’. Opvallend is dat jong en oud geniet van het gezellige Brabantse gezelschap en het lijkt zelfs het eerste echte hoogtepunt van deze eerste festivaldag. (JvdB)

We zijn weer in de tent beland en staan bij Tim Christensen uit Denemarken. Deze multi talent is solo singer-songwriter sinds 1998. Een opmerkelijk feit is dat Celine Dion een nummer van hem coverde, ‘Right Next to the Right One’. Op zijn debut album heeft hij bewezen dat hij alles zelf kan spelen maar natuurlijk staat hij niet alleen op het podium en wordt hij ondersteund door vier andere bandleden. Tim speelt een strakke set en door de dynamiek in zijn nummers blijft het je aandacht trekken. Zoals het meer dan zeven minuten durende nummer ‘Don’t leave me but leave me alone’. Deze wordt intens gespeeld en is toch wel een van de betere nummers uit het oudere werk. Uiteindelijk wordt toch het meeste van het laatste album gespeeld. Helaas mist hij wel dynamiek in zijn stem maar concluderend kijken we terug op een goed muzikaal optreden. Het zou me niet verbazen wanneer deze multi talent in de toekomst enkele hits gaat scoren. (MS)

Na het feestje van Guus Meeuwis en de mooie klanken van Tim Christensen is het tijd voor de Fun Lovin’ Criminals om een Amerikaans feestje te bouwen. De stortbui houdt precies op wanneer de band het podium betreedt. De mannen zijn vandaag gekleed in witte zomerse outfits en weten het publiek goed te bespelen. Tijdens het nummer ‘Smoke Up’ roken alle bandleden samen een vette joint en spelen ondertussen half stoned verder. Vooral de oude hits zoals ‘Scooby Snacks’ worden op het hele veld meegezongen. (JvdB)

Na twaalf jaar samen met daarna een stop van 3 jaar is de Duitse formatie Guano Apes weer bij elkaar. Vandaag staat zangeres Sandra Nasic en haar mannen voor het eerst weer in Nederland. Met het nummer ‘You Can’t Stop Me’ bijten ze de spits af gevolgd door oude bekenden maar ook nieuwe nummers. De hit ‘Open Your Eyes’ doet het nog steeds erg goed en het is goed te zien dat de band blij is om weer op het podium te mogen staan. Vlak voor het podium maken de uitzinnige festivalgangers een heuse pit tijdens het nummer ‘Break The Line’ en een enkeling crowdsurft over de menigte heen. Guano Apes is terug en hopelijk weer voor de komende twaalf jaar. (JvdB)

De tijd vliegt voorbij op dit relaxte festival. We zijn namelijk alweer bij het laatste optreden beland, Foreigner. De band deputeerde in 1976 maar van de originele bezetting staat er vandaag nog maar één bandlid op de planken, we hebben het over de 65-jarige gitarist Mick Jones. De zanger Kelly Hansen is reeds de vierde zanger in de levensloop van de band. De band knalt vanaf de eerste noot. Niet veel later vliegen hun hits ons om de oren, we horen onder andere ‘Waiting for a Girl Like You’ en ‘Say you will’. Tijdens hun bekendste hit ‘Cold as ice’ klimt de zanger als een aapje zo hoog als hij kan de podiummast in, om daar het publiek aan te moedigen. Vooraf waren we nog argwanend maar achteraf gezien is dit een verrassend goede live sensatie geworden en daarmee sluiten we deze zaterdag. (MS)

12

FOTOGRAFIE:

123456
Saint Jude foto Bospop 2009 Saint Jude foto Bospop 2009 Saint Jude foto Bospop 2009 Bernard Allison Group foto Bospop 2009 Bernard Allison Group foto Bospop 2009 Bernard Allison Group foto Bospop 2009 Novastar foto Bospop 2009 Novastar foto Bospop 2009 Novastar foto Bospop 2009 Drive Like Maria foto Bospop 2009 Drive Like Maria foto Bospop 2009 Drive Like Maria foto Bospop 2009
 
123456
 
festival logo

RAWK 2009Rauwe, unieke, tijdloze muziek. Daar staat het Rawk Festival voor. 2 zalen...

festival logo

TMF AWARDS FESTIVAL 2009 Muziekzender TMF heeft het aangedurfd haar jaarlijkse trofeënfestijn over een...