VERSLAG: Exit 2009

Festivalinfo was aanwezig op Exit Festival 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 70 foto's.

VERSLAG:

1234

deel 4/4

De laatste dag begint met een flinke oppepper zodra een in het pak gestoken man met zonnebril de microfoon pakt en zegt dat dit de ‘heavy heavy monstersound is’. Voor wie het na Werchter, Pinkpop en Roskilde nog niet wist: De rocksteady beat van Madness kan nog jaren voort. De band is ondanks de hoge gemiddelde leeftijd retenstrak en heeft naast een prima nieuwe cd ook een geweldige hoeveelheid hitsingles om op te teren. Ruim veertigduizend mensen laten zich meeslepen door de vrolijke skapop en droge humor van de band. Hoewel ruim anderhalf uur Madness misschien wat veel van het goede is, is het een mooie aanzet voor de climax die The Prodigy moet verzorgen. Wanneer die vervolgens rond middernacht aantreden houden we even ons hart vast bij het zien van de hoeveelheid mensen die ze op de been brengen. Ook al viel er gisteren een dode te betreuren (een Engelsman kukelde een paar honderd meter buiten het festivalterrein van het fort naar beneden), de immer vriendelijke en ruim aanwezige security, naast professionals ook veel mensen uit Novi Sad zelf, houdt de boel goed in de gaten. Het terrein, een paar dagen terug een grote modderpoel, blijkt al het regenwater alweer verwerkt te hebben, waardoor er geen ongelukken gebeuren in de eigenlijk te grote mensenmassa voor het podium. The Prodigy wordt verwelkomd alsof de Heer zelf op aarde is neergedaald. Tot op de achterste rijen staan mensen te springen, in de handen te klappen en te joelen. We zien fans op dixi’s zitten, er hangen mensen in bomen en er wordt in hekken geklommen om maar een glimp van het trio op te vangen. Opvallend: er wordt net zo enthousiast gesprongen en meegedanst bij nieuwe tracks als Omen of Warriors Dance als bij klassiekers als Smack My Bitch Up of Breathe. De fenomenale lichtshow stookt het vuur nog eens extra op. Het zijn niet alleen de jongste festivalgangers die compleet door het lint gaan, maar ook de 25+ers. Exit kent sowieso een meer diverse leeftijdsopbouw dan de meeste Nederlandse festivals. We zien zelfs iemand met een Braziliaanse vlag en ook de Argentijnse (!) pers is aanwezig om verslag te doen van het festival.

Amon Tobin is de afsluiter op de Suba-stage, een goed moment om de laatste drankmuntjes in te wisselen. Er zijn vijf verschillende soorten, wat weliswaar het nodige gepuzzel oplevert maar er ook voor zorgt dat je altijd een redelijke prijs betaalt. Tobin blijkt ook in Servië veel mensen te bereiken met zijn eigenzinnige breakbeats. De arena voor het SUBA stage staat lekker vol en er wordt enthousiast gedanst op de duistere breakbeat, die geregeld de sprong maakt naar dubstep. De Portugees duikt gelijk de diepte in en is een muzikale verademing op een festival dat voor ervaren festivaltijgers sowieso aanvoelt als een hap frisse lucht.

Exit is een droom voor de liefhebber van dance die de immer klagende zeiksnorren en belachelijke Nederlandse regelgeving voor dancefeesten zat is en zijn party’s gewoon ’s nachts wilt ervaren, zoals het hoort. Tel daarbij een werkelijk fantastische line-up (van Surkin en Fake Blood tot Carl Cox, Sasha en Adam Beyer aan toe), goedkope drankprijzen (1,70 voor een halve liter Tuborg bier) en prachtige locatie, en je begrijpt waarom elk jaar duizenden Britse nachtvlinders naar Novi Sad komen. Met twaalf podia waar zowel lokaal talent als de grootste namen in het rock- en popcircuit spelen worden ook liefhebbers van de meer gitaarmuziek georiënteerde genres op hun wenken bediend. Exit is een ware beleving die het hippieprincipe van ‘vrijheid blijheid’ nog altijd hoog in het vaandel heeft staan. Met dit tienjarig jubileum hebben ze het nu al langer volgehouden dan het regime van Milosovic, de inspirator van het feest. Hoera!

1234

FOTOGRAFIE:

123456
 foto Exit 2009  foto Exit 2009  foto Exit 2009  foto Exit 2009  foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009  foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009
 
123456
 
festival logo

ZWARTE CROSS 2009Muziek, motorrijden en modderworstelen. Afgelopen weekend trokken 132.000...

festival logo

RAWK 2009 Rauwe, unieke, tijdloze muziek. Daar staat het Rawk Festival voor. 2 zalen...