VERSLAG: Haldern Pop 2009

Naar het Haldern Pop 2009 verslag

VERSLAG:

123

Dag 1

Maïsvelden en smalle weggetjes. Eenrichtingsverkeer. Mag je hier wel rijden? Geen file. Is dit wel het festivalterrein? Ja, er zijn tenten. Alhoewel er geen sprake is van een tentenkamp zoals op een gemiddeld festival. Woonkamers, trailers, banken en tuinen. Auto's naast de tent. In de verte staat iets wat een muziektent kan zijn. De buren maken muziek. Mooie muziek. Net zoals eigenlijk elke artiest, band of muzikant op het festival. Haldern Pop 2009 is begonnen.

Op deze vrijdag vinden alle muzikale activiteiten plaats in de Spiegeltent. Een rond en houten gevaarte inclusief -je raadt het al- spiegels, glas-in-lood en nog veel meer moois. Eenmaal binnen blijkt hij redelijk wat mensen te kunnen herbergen. De zitplaatsen a la Engelse Pub langs de zijkant doen daar wel iets aan af.

Bijna worden we weer met beide benen op de grond gezet. Op het festival voor de indiepop liefhebber pur sang. De eer is namelijk aan Baddies om Haldern officieel het leven in te blazen. Ongeinspireerde indierock is alles wat de zaal voorgeschoteld krijgt. Baddies is een bandje dat het gerust niet heel slecht doet, maar wel zoveel minder dan grote broers Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs en ga zo maar door.

Gelukkig duurt het niet lang tot hoogtepunt nummer een zich aandient. Broken Records doet de vorige band namelijk snel vergeten. Eerder dit jaar een aardig optreden op Metropolis, nu op Haldern. En hoe. Broken Records weet van de Spiegeltent een magische plaats te maken. De doorleefde en kraakheldere stem van Jamie Sutherland betovert iedereen die ook maar in de buurt van het terrein is. Ondanks de setlist -vrij veel sterke nummers vooraan- weten de indie folkers de tent gemakkelijk een uur in haar greep te houden.

Maar dan lijkt het festival op de vrijdag alweer een vroege dood te sterven. Dankzij de last-minute afzegging van Soap&Skin blijven er weinig echt interessante acts over. Zo weet Wildbirds & Peacedrums niet erg te overtuigen. Misschien dat zelfs deze kleine tent iets te hoog gegrepen is voor het duo. Met slechts percussie en zang blijft er in ieder geval genoeg te raden over.

Het is dan ook vooral de ambiance die het festival vandaag redt, zij het nipt. Later dit weekend moeten de grote jongens nog spelen. Al is op Haldern eigenlijk niemand groot. Behalve het festival zelf.

123
 
festival logo

FEEST IN HET PARK 2009Feest in het Park. De naam zegt het eigenlijk al. 4 dagen hele mooie...

festival logo

SUMMER DARKNESS 2009 Vorige week stond Utrecht weer in het teken van Summer Darkness. 5 dagen...