VERSLAG: Pinkpop 2005

Festivalinfo was aanwezig op Pinkpop 2005 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 31 foto's.

Naar het Pinkpop persconferentie verslag

VERSLAG:

123456

Inleiding

Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gestaan met m’n tentje vandaag. Mister Pinkpop (Jan Smeets) heeft een tijdje met het idee gespeeld om deze editie af te lassen. Gelukkig is het slechts bij een idee gebleven. De reden is waarschijnlijk al wel bekend: de tegenvallende verkoopcijfers. Pinkpop heeft veel ups en downs gehad de afgelopen 35 jaar, en zit nu duidelijk even in een dalletje.

Dit komt vooral door het gebrek aan echte headliners dit jaar. Pinkpop werkt doorgaans samen met het Duitse Rock Am Ring, maar dat is dit jaar niet mogelijk. Rock Am Ring is namelijk twee weken na Pinksteren verplaatst. Het is nu voor Pinkpop erg moeilijk om bands te overtuigen om alvast twee weken eerder naar Europa te komen voor een optreden ergens in Limburg. Een andere reden is ook, dat er vrijwel geen buitenlandse acts aanwezig zijn op deze editie. Werkelijk de hele Nederlandse top is aanwezig! Als je de hele Line-up bekijkt, dan zie je dat er maar 3 bands zijn die uit Amerika zijn gekomen om hun kunstje te vertonen op Pinkpop.

Deze editie telt ook veel afzeggers. Mercury Rev, The Bravery, The Polyphonic Spree en Feeder konden helaas niet komen. Er werden snel vervangers bekend gemaakt en alles bij elkaar opgeteld, is er toch zeker een line-up gekomen die de reis naar Landgraaf meer dan waard maakt.

Nieuw dit jaar is dat het hoofdpodium alle drie de dagen volop gebruikt wordt. Traditiegetrouw wordt het hoofdpodium pas in de loop van de tweede dag in gebruik genomen, maar dit jaar werd er geopend op het hoofdpodium. Ook nieuw dit jaar is het John Peel Stage. John Peel, de beroemde BBC muziekjournalist, en een goede vriend van Jan Smeets die in de Pinkpop historie Pinkpop zeven keer presenteerde, en tot vorig jaar Jan Smeets nog op de hoogte hield van alle hippe bandjes in bijvoorbeeld de UK, is onlangs overleden. Uit respect heeft Jan Smeets een podium opgezet en aan John Peel opgedragen, op de manier hoe John Peel het graag gezien zou hebben: klein veldje, klein podium en kleine bandjes die op het punt staan om daarna alleen nog maar op grote podia te spelen. In 1982 stond U2 op advies van de beste man al op Pinkpop, en iedereen weet waar U2 zich momenteel bevindt.

123456

FOTOGRAFIE:

123
Beth Hart foto Pinkpop 2005 Beth Hart foto Pinkpop 2005 Bloc Party foto Pinkpop 2005 Bloc Party foto Pinkpop 2005 Di-rect foto Pinkpop 2005 Di-rect foto Pinkpop 2005 Gabriel Rios foto Pinkpop 2005 Gabriel Rios foto Pinkpop 2005 Golden Earring foto Pinkpop 2005 Golden Earring foto Pinkpop 2005 Golden Earring foto Pinkpop 2005 Kaiser Chiefs foto Pinkpop 2005
 
123
 
festival logo

DYNAMO OPEN AIR 2005In het Brabants Dagblad staat dat de regen zaterdag met bakken uit de hemel...

festival logo

DAUWPOP 2005 Alanis Morisette, DJ Tiesto en de Toy Dolls het kon niet op voor Dauwpop in...