VERSLAG: Iceland Airwaves 2009

Festivalinfo was aanwezig op Iceland Airwaves Festival 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 71 foto's.

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

123

Iceland Airwaves - dag 3

Dat laatste doe je de volgende dag maar tijdens tijdens de Blue Lagoon Hangover Party, bedoeld om van je kater bij te komen. De Blue Lagoon is een van de grote toeristen-atracties van IJsland. Vijftig kilometer buiten Reykjavik vormen een aantal natuurlijke heetwaterbronnen een gigantisch en werkelijk schitterend bad. Tussen de vulkaanstenen, midden in the middle of nowhere liggen een paar honderd festivalgangers in het melkwitte water om de kater van de voorgaande dagen teniet te doen. De muzikale omlijsting wordt gegeven door DJ Margeir, een van de bekendste dj's uit IJsland. Hoe mooi is het leven als in IJsland als uitsmijter een Sigur Ros remix gedraaid wordt en je languit in het veertig graden warme aardwater ligt met een biertje in je hand en lavagruis tussen je tenen.

Vervolgens is het tijd om een hapje te eten in een van de vele restaurants in Reykjavik. Echte durfals gaan voor de bijzondere lokale gerechten zoals walvis, papagaaiduiker, schapenkop, rendierburger, rotte haai en vele andere vissen. Minder grote avonturiers gaan voor de bekende Amerikaanse fastfood ketens die in IJsland behoorlijk oververtegenwoordigd zijn. Het geeft IJsland, mede door de vele laagbouw en houten huisjes, een Amerikaanse uitstraling. Dit is misschien ook niet zo gek gezien het feit dat het naar New York ongeveer even ver vliegen is als naar Amsterdam. Verder heeft IJsland het aan de Amerikanen te danken dat het land over een behoorlijke infrastructuur en vliegveld beschikt. In de Tweede Wereldoorlog was IJsland een belangrijke vliegbasis voor de Amerikanen.

Het zit Olafur Arnalds vanavond niet mee. De artiest speelt een duidelijke thuiswedstrijd en heeft veel nieuw werk te laten horen, maar de techniek laat de violist/pianist danig in de steek. Hoewel er een compleet strijkkwartet aanwezig is, zorgen computerproblemen er voor dat het optreden in de kiem gesmoord wordt. En een nummer met alleen de strijkers zit er niet in.

Het Deense Oh Land, in een vorig leven nog ballerina, heeft vanavond ook niet haar beste dag. Het Reykjavik Art museum staat nog niet eens halfvol en het publiek dat er staat heeft het ook nog eens meer aandacht voor elkaar dan voor de knappe Deense, die haar album geheel in haar eentje inspeelde. Het enige moment dat vanavond overtuigt is een breakbeat uitstapje van de band. Heel even lijkt het alsof Lamb op het podium staat.

De prijs voor beste bandnaam van het festival gaat naar TheCocknBullKid. Helaas overtuigt het optreden van wat volgens sommigen de nieuwe Lilly Allen moet worden geenszins. De zwarte pop/soulzangeres mist gewoon de overtuiging. Misschien komt het omdat ze vier maanden niet heeft opgetreden, maar dit moeten we snel vergeten.

Wat we niet snel zullen vergeten is het optreden dat Cancer Bats weggeeft in Sodoma, een club ter grootte van een zolderkamer. Cancer Bats is een schot in de roos voor de IJslandse hardcorekids die volledig door het lint gaan. Hoewel het voor de band waarschijnlijk het kleinste optreden van het jaar is, gaan vanaf het eerste begin alle remmen los. Hardcore-punk met zware riffs, nekbrekende breaks en een band die er voor enkele tientallen toeschouwers helemaal voor gaat. Dit kan alleen in een land waar ze 51 weken van het jaar geen bands van dit kaliber zien langskomen.

Terug naar de Idno. Nu geen rustige klanken, maar de Ramones. Althans, een cover van Beat on the Brat dan, gespeeld door hun nerderige landgenoten The Postelles. Het blijkt gelijk het hoogtepunt van een optreden dat voor de rest uit zoetsappige jaren zestig pop bestaat. Het zal ons verbazen als we hier nog wat over gaan horen. Iedereen heeft wel gehoord van FM Belfast en Trentemoller, want de rij voor de Nasa gaat een blokje om en binnenkomen is onmogelijk. Maar met een biertje in een van de gezellige cafe's in Reykjavik het festival afsluiten bij een nog onontdekte band blijft ook leuk. Net zoals dat Iceland Airwaves ook dit jaar weer een fantastische (en betaalbare) ervaring is geworden, waar naast het festival genoeg andere leuke dingen te doen zijn. De combinatie van de schitterende natuur, de kleinschalige gezelligheid en vriendelijkheid van Reykjavik en diens inwoners en de unieke muziekscene van IJsland maakt dat dit festival haar gelijke niet kent!

123

FOTOGRAFIE:

123456
Cancer Bats foto Iceland Airwaves 2009 Cancer Bats foto Iceland Airwaves 2009 Cancer Bats foto Iceland Airwaves 2009 Cancer Bats foto Iceland Airwaves 2009  foto Iceland Airwaves 2009 Casiokids foto Iceland Airwaves 2009  foto Iceland Airwaves 2009 Casiokids foto Iceland Airwaves 2009 Casiokids foto Iceland Airwaves 2009  foto Iceland Airwaves 2009 Casiokids foto Iceland Airwaves 2009  foto Iceland Airwaves 2009
 
123456
 
festival logo

LONDON CALLING #2 2009Het concept is nu al een paar jaar oud, maar nog steeds succesvol. Meerdere...

festival logo

INCUBATE 2009 Incubate heette voorheen ZXZW maar moest vanwege een amerikaans festival van...