VERSLAG: Haldern Pop 2010

VERSLAG:

123

Dag 1

Net als alle jaren is het soms maar moeilijk te geloven dat je daadwerkelijk op een popfestival arriveert in het pitoreske Haldern-Rees te Duitsland. Auto’s naast de tenten, banken, tafels en noem het maar op. Een klein dorp op een kleine camping. Druk, maar toch rustig. Rustig zoals alleen Haldern dat kan zijn. Het festival verkoopt de laatste jaren moeiteloos uit en stelt qua line-up nooit teleur. Dit jaar zijn de ‘grote’ namen The National en Mumford & Sons. Laatstgenoemde stond vorig jaar nog in de kleine Spiegelzelt. Programmeren kun je aan de jongens van Haldern wel overlaten.

Toch begint de donderdag met een kleine smet. Natuurlijk is het een soort van opwarmavond, maar om alle bands nu alleen in de Spiegelzelt te laten spelen is wat onhandig. Het brengt een enorme rij met zich mee en de meesten in die rij zullen de tent niet van binnen zien. Gelukkig valt het programma mee en zijn de optredens ook van buiten in het gras te volgen.

Na twee niet bijzonder spannende optredens van David Ford en Seabear is Beach House de eerste naam van weleer op de affiche. Met een plaat (Teen Dreams) die dit jaar nog wel eens in menig eindejaarslijstje kan belanden, zijn de verwachtingen hoog. Die worden deels ingelost. Het geluid is hier en daar namelijk wat matig, wat de kwaliteit van het optreden niet ten goede komt. Het duistere sfeertje dat Beach House probeert neer te zetten valt ook in het water als er vrolijk meegeklapt wordt op ‘Zebra’. Maar dankzij de ontzettend sterke nummers en goede zangeres alsnog een ruime voldoende.

Optredens van Cymbals Eat Guitars en Chapel Club volgen we van buiten. Het is behalve erg druk in de tent, namelijk ook bloedheet. Vooral eerstgenoemde maakt een goede indruk met fijne noiserock. Maar toch wordt het pas echt leuk als I Blame Coco begint. Uit dezelfde stal als Ellie Goulding, maar dan niet helemaal kapotgemaakt door de producers. Vrolijke electropop met de overtuigende, vrij lage en hese, stem van Sumner eroverheen. Die naam komt je inderdaad bekend voor: het is de dochter van Sting en het zusje van Fiction Plane-zanger Joe Sumner, aan wiens stem ze ook meerdere malen doet denken.

Daarmee zit de eerste dag van Haldern Pop er alweer op. Ondanks een aantal mooie optredens is het een dag met een klein beetje een vervelende nasmaak. De Spiegelzelt is ontzettend mooi en staat bijna symbool voor het festival, maar hij is simpelweg veel te klein voor deze openingsavond. Volgend jaar misschien toch ook eens het hoofdpodium open op de donderdag?

123
 
festival logo

LOWLANDS FESTIVALREPORT 2010Via Festivalinfo is twee weken lange gezocht naar de twee personen die voor...

festival logo

SUMMER DARKNESS 2010 De achtste editie van het Summer Darkness Festival vond plaats van vrijdag 13...