VERSLAG: Lowlands Festivalreport 2010

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2010 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 48 foto's.

Naar het Lowlands 2010 verslag

VERSLAG:

123

Converse Lowlands report - Dag 1 Niets boven een zonnige Lowlandsdag

Converse en Festivalinfo waren zoekende naar twee festivalreporters voor Lowlands 2010 d.m.v. een weggeefactie op de website. De inzenders moesten ons in woord en beeld overtuigen een goede festivalreporter te zijn, onder de inzenders werd een Lowlands-ticket en een festivalreporterpakket verloot met daarin ook limited edition Converse X Lowlands-sneakers. De twee winnaars kwamen met het volgende verslag in woord en beeld.

Niets boven een zonnige Lowlandsdag
Door de zon je tent uitgebrand worden op de vrijdagochtend. Klinkt beroerd, maar op Lowlands is het heer-lijk. Wakker worden is in Biddinghuizen immer een moeizaam proces; zeker na de altijd overdadige donderdagavond. Een zonnetje op je tent doet echter wonderen; het betekent dat het een fantastische festivaldag gaat worden.

Het kan ook absoluut anders op Lowlands, dat hebben we meermalen gemerkt. Vorig jaar, op de donderdag, was een weeralarm afgegeven. Reis vrijdag heen, was het devies, want het gaat stormen. Het werd een nare storm – behalve voor diegenen die gezamenlijk onderdak hadden gevonden in een overvolle 24-uurstent. Of het jaar daarvoor, toen de regen het dak van de India te veel werd, tijdens een bezwerend optreden van MGMT. Of twee jaar dáárvoor; de Arctic Monkeys en het modderglijspektakel.. Vandaag niets van dat alles. De zon schijnt als een bezetene, en camping 4 ontwaakt zielsgelukkig. Zingende mensen overal. Ontblote bovenlijven en korte spijkerbroekjes. En vooral: rustig aan. In de verte dreunt de 24-uurstent zoete dubstep; het terrein gaat bijna open..

Ontwaken op het festivalterrein

Langzaam schuifelt iedereen richting een zonovergoten Lowlandsterrein. Weinig veranderd sinds vorig jaar; het grasveld ligt er idyllisch bij als altijd. Het begin van deze eerste festivaldag biedt wat voor iedereen, of je nu al vroeg op de middag in bent voor stevige rock of liever een akoestisch gitaartje hoort.Wanneer het drietal I AM KLOOT het Indiapodium bestijgt zit het grasveld voor de tent al ruimschoots vol. Hoewel melancholisch, slaat de pop van de Britten heerlijk aan. Het zal de brakheid van de donderdag zijn. De heren merken het al snel op: “The festival just started, and you already look a bit off.. Well cheers to that!” Een tent verderop begin teen ander trio te spelen, dat eveneens grote indruk maakt. BAND OF SKULLS tapt uit een behoorlijk ander vaatje, maar overrompelt een dampende Grolsch vanaf seconde één. Dat de rockers gekleed zijn in stemmig zwart lijkt niemand te deren – tot ver buiten de Grolsch wordt enthousiast meegeklapt.

En het bleef warm

Het is fijn, die zon. Er wordt gedanst op het terrein, stralende mensen overal in het gras. Bij de Hemelpoort speelt een man voor solo-orkest, bekleed met een twintigtal toeters. Even verderop vinden touwtjespring- en volleybalwedstrijden plaats – ìnclusief politiek incorrecte scheidsrechters op hoge stoeltjes.
Terwijl de trashbashers van Oxfam Novib iedereen toch vooral aansporen het afval netjes weg te gooien, is aan de grond duidelijk te zien dat de festivaldag al een tijdjebezig is. Na het live tegenvallende BROKEN BELLS, de immer overtuigende BAND OF HORSES en de verrassende IMELDA MAY, treedt om 17.15 JÒNSI op in de Grolsch. De kleurrijke frontman van Sigur Ròs heeft even nodig om de lome festivalmeute zijn wervelende wereld in te trekken, maar als dit na twee nummers lukt wil het applaus maar niet verstommen. Zeker wanneer de zon begint te dalen waant een inmiddels stampensvolle Grolsch zich in een fantastische Noors sprookje. Dit zou zomaar eens van de hoogtepunten van LL’10 kunnen zijn. Nu al.

Zwoele nacht

Met THE KOOKS ontploft de Alpha voor een tweede keer vandaag (de eerste keer was bij de Nederhoppers OPPOSITES/FLINKE NAMEN/DIO). Hoewel de Britse jongensband weinig nieuws bracht de afgelopen jaren, blijft het viertal een geliefde festivalband. “I know you wanna”, roept frontman/vrouwenmagneet Luke Prittchard, “I know you wanna make love to me!” Aan de handen in de lucht te zien heeft-ie gelijk. The Kooks verleert het niet.

Later in de ogoNONogo (de nieuwe Magneetbar) herhaalt de band het kunstje, en wederom ontploft de tent. Ook op alle andere uitgaansplekken die het festival biedt gaan mensen flink hard los. We hebben dan ook wel een verdomd mooie zomerse festivaldag gehad. En nu? Nu is Lowlands in voor de bijbehorende zwoele nacht. Tijd om de laptop weg te leggen en de electrorockers van BASKERVILLE op te zoeken!

123

FOTOGRAFIE:

1234
 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010 foto Lowlands Festivalreport 2010
 
1234
 
festival logo

PUKKELPOP 2010Pukkelpop 2010 viert haar 25e verjaardag. Dit gaat niet ongemerkt voorbij....

festival logo

HALDERN POP 2010 Net als alle jaren is het soms maar moeilijk te geloven dat je daadwerkelijk...