VERSLAG: Bevrijdingsfestival Zwolle 2006

VERSLAG:

Bevrijdingsfestival Zwolle

Tijdens Bevrijdingsdag zijn er altijd de bevrijdingsfestivals in de verschillende provinciale hoofdsteden. Zo ook Zwolle. Zwolle heeft dit jaar de Turfmarkt ingeruild voor het Wezenlandpark. En met succes! Het terrein is groter, gezelliger en comfortabeler. De stenen zijn ingeruild voor gras, wat direct zorgt voor een festivalsfeertje. Hoewel het terrein dit jaar groter is dan vorige jaren, is de drukte er niet minder om. Zo’n 120.000 mensen genieten in Zwolle van muziek, zon en vrijheid.

Ali B staat geprogrammeerd als de openingsact op het grote podium. Het blijkt een goede publiekstrekker te zijn, want het terrein is van het begin af aan volgestroomt. Ali B weet het publiek goed mee te krijgen met ondere zijn hit 'Wat zou je doen' die hij scoorde samen met Marco Borsato. Zijn neefje Yes-R komt tot grote vreugde van het jongere publiek Ali B versterken.

Door een tv-reclame is de band Gem snel bekend geworden in Nederland. De vraag naar de single 'Good to know you' werd groot. Hierdoor zijn er veel nieuwsgierige mensen komen kijken naar Gem. Howel Gem goed speelt, blijft de sfeer rustig.

Ondanks opnames van hun nieuwe cd, weten ook de Heideroosjes twee bevrijdingsfestivals te bezoeken, waaronder Zwolle. Oude nummers worden uit de kast gehaald. Hoewel concerten van de Heideroosjes vaak veel op elkaar lijken, zie je hier toch dat ze hun best doen om zo veel mogelijk politiek getinte nummers te spelen. Ook spelen de Heideroosjes een nieuw nummer, dat op hun aankomende CD te horen zal zijn.

Om in een hele andere sfeer te komen is de organisatie gekomen met La Kinky Beat, een band uit Barcelona. La Kinky Beat is moeilijk in een genre te plaatsen. Het lijkt op een kruising van salsa, rock, ska en dan nog een paar extra vrolijke muziekstijlen. Met deze muziek is het moeilijk stil te blijven staan. Van voor tot achter staat het publiek dan ook mee te dansen.

Omdat het bevrijdingsfestival dit jaar is verplaatst naar een andere, grotere locatie, is er ruimte zat voor een 'danseiland'. Het podium Free2Dance staat op een ander eiland die via een vlonder te bereiken is. Op dit eiland draait Don Diablo. Er is weinig van zijn eigen muziek te herkennen, maar hij mixt wel moeiteloos grote hits met verschillende genres door elkaar. Een mix van R&B en techno is voor hem geen probleem. Het publiek lijkt wat moeite te hebben om op gang te komen, maar komt uiteindelijk toch helemaal los.

Van het eiland afgekomen, kom ik terecht bij zZz. Met alleen een orgel en een drumstel weten deze twee mannen volledige muziek te maken. Het is aparte muziek en je moet er zeker van houden. Gelukkig is het merendeel van het publiek tevreden gesteld. Zelf moet ik door de orgel steeds denken aan de vogeltjesdans.

Bevrijdingsfestival 2006 was absoluut een hoogtepunt ten opzichte van de voorgaande edities in Zwolle. De nieuwe locatie is een absolute verbetering en heeft, samen met het mooie weer, voor een goede sfeer gezorgd. Ik ben benieuwd hoe de organisatie dit volgend jaar wil gaan overtreffen!

 
festival logo

URBAN EXPLORERS 2006Urban Explorers is een festival waarvan er meerdere zijn, maar waarvan...

festival logo

GROEZROCK 2006 Dit jaar vierde het grootste punk/hardcore/emo/ska festival van Europa haar...