VERSLAG: Urban Explorers 2006

VERSLAG:

Urban Explorers

Urban Explorers is een festival waarvan er meerdere zijn, maar waarvan niemand weet dát ze er zijn. Zonde, want dit soort projecten trekken je weer even onder je warme donzen dekbed vandaan. Een heerlijk verfrissende douche van interactieve exposities, concerten, films en andere kunst is het. Zou het kunnen zijn, want Dordrecht lijkt toch niet de juiste plaats voor een vooruitstrevend festival als Urban Explorers. Dit ligt niet aan de gebouwen die zijn uitgezocht. Mooie industriële panden als het Energiehuis nodigen je uit tot het ontdekken van plekken waar je normaal langs zoeft in de intercity, op weg naar je veilige kamertje…

Toch lijkt het grote publiek Dordrecht (nog) niet te hebben gevonden. Dat terwijl er een aantal grote namen als Bad Company en Funkstörung op het programma stonden. Andere artiesten vallen in de smaak bij een meer select publiek. Mark One & Virus Syndicate met hun dikke grime of de explosieve mengeling van noise en hardcore van Amen Ra uit België.

Ikzelf heb op vrijdag voor 65 Days of Static en Servants of the Apocalyptic Goat Rave (ja zo heten ze echt) gekozen. Na een korte zoektocht door kantoren en op/af trappen komen we bij de expositie van de Popcentrale. Weer een mooi en ruig gebouw, maar de expo was wat magertjes. In een grote lege ruimte was een bubbelmachine opgesteld. Na de informatie gelezen te hebben werd het idee me duidelijk. Mark Bain heeft de machine aangestuurd met orgasmen. Leuk… Snel maar weer naar de concertzaal.

65 Days of Static, een veelbelovende band uit Engeland, betreedt het podium(pje). Er is weinig publiek, maar meer had er ook moeilijk bijgepast. De Britten beginnen goed met een rustig opbouwend nummer, waarna over te gaan in ruig gitaarwerk. Hiermee stoppen ze ook niet meer tot het laatste moment. Helaas, want ik ben niet zo van de gitaren. Melodieus is het nog wel; de rest van het publiek probeert dan ook zowaar een dansje te wagen.

Dat dansje gaat over in springen, hakken en moeilijk heen en weer schuifelen wanneer Servants of the Apocalyptic Goat Rave beginnen. Dit duo bestaat uit Bong-Ra (NL) en Sickboy (BE). Deze artiesten zijn actief in de breakcore scene. Omdat ik hun act samen nog nooit had gezien ging ik ervan uit dat dit ook wel op gebroken beats uit zou lopen. Nog een teleurstelling van mijn kant, want nog meer recht-toe-recht-aan had het niet kunnen worden. Na een duistere intro komt er een hardcore beat in die er niet meer uit te stampen is.

Gedesillusioneerd verlaat ik het pand. Ik ben er vrij zeker van dat de andere acts en exposities hun beloftes wat meer waard hebben kunnen maken. Toch heeft deze avond mijn vermoedens bevestigd: Urban Explorers is het net niet. Begrijp me niet verkeerd. Dit festival heeft veel potentie, maar zal in een grotere stad naar mijn mening meer tot zijn recht komen.

 
festival logo

DAUWPOP 2006Wat mij betreft had ook dit jaar Hemelvaartsdag weer op 5 mei mogen vallen....

festival logo

BEVRIJDINGSFESTIVAL ZWOLLE 2006 Tijdens Bevrijdingsdag zijn er altijd de bevrijdingsfestivals in de...