VERSLAG: Dauwpop 2012

Festivalinfo was aanwezig op Dauwpop 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 100 foto's.

VERSLAG: Harm Groustra  

Dauwpop 2012

Als jochie van een centimeter of honderd trok ondergetekende eens met zijn ouders richting Avonturenpark Hellendoorn. Altijd spannend zo'n attractiepark, maar dit viel toch wel een beetje tegen. Geen loopings, g-krachten et cetera, maar gewoon een paar suffe attracties met als hoogtepunt de botsautobaan. Tot zover Hellendoorn dus, daar hoefden we niet meer heen. Maar nu is er Dauwpop, een attractiepark dat het een stuk beter voor elkaar heeft. Niet alleen is de Nederlandse top goed vertegenwoordigd met onder meer Bettie Serveert, Kyteman en Moss, maar ook internationale acts als Band Of Skulls weten het festival nu al jaren te vinden. Tijd voor Hellendoorn strikes back, de Dauwpop-editie.

Qua opzet doet het festival nogal denken aan Lowlands, maar dan (natuurlijk) een stukje kleiner en volkser. Hier staan de mensen niet ruim van te voren te wachten in de tent tot hun favoriete act begint, maar zitten ze liever in het gras met een biertje. Dauwpop is een dagje weg met vrienden en familie met op de koop toe een zwik alleraardigste bands, zoals bijvoorbeeld Kyteman.

Kyteman doet er anno 2012 met zijn nieuwe composities goed zijn best voor om allesbehalve een crowdpleaser te worden en op zich siert het hem wel dat Sorry et cetera achterwege gelaten worden tijdens de nieuwe show, maar voor veel festivalgangers is The Kyteman Orchestra toch net iets te zware kost. Toch blijft een iets meer dan helft gevulde tent geboeid staan, terwijl Colin Benders druk diregerend en trompetterend overhetpodium stuitert. Jammer genoeg komen niet alle nummers op het podium helemaal goed uit de verf (met name door het matige geluid) en blijft er van het emotionele Long Lost Friend bijvoorbeeld heel weinig over. Angry At The World daarentegen blaast Dauwpop omver en is muzikaal ook een mooie brug tussen het oude en nieuwe werk. Desalniettemin net aan een voldoende voor dit optreden. Geen festivalact.

Moss daarentegen lijkt dit jaar de afgelopen festivalseizoenen nog eens ruimschoots te gaan overtreffen. Met een optreden op het hoofdpodium van Pinkpop in het vooruitzicht kan 2012 voor de jonges ongetwijfeld al niet meer stuk, maar ook de kleine festivals tellen mee. En dan staat Moss niet op het hoofdpodium, maar in een kleine tent die ook nog eens matig gevuld is. Ook hier werkt het geluid niet altijd even goed mee, maar duidelijk is dat Moss goede zaken verricht en de liedjes van Ornaments naadloos overgaan in die van Never Be Scared. Maar Pinkpop? Hoofdpodium? Eerst zien, dan geloven.

Het hoofdpodium te Landgraaf zit er voor Bombay Show Pig vooralsnog niet in, maar het gaat zeker lekker met het stel kun je wel stellen. Nadat een derde bandlid vertrok en er twee overbleven, lijkt geen podium te klein voor het stel. In Dauwpop moet een van de kleinste podia eraan geloven, maar die wordt dan ook helemaal met de grond gelijk gemaakt. Vanaf opener Shackles and Chains tot de afsluiter drie kwartier later is Bombay Show Pig een allesverwoestend rockmonster dat geen genade kent. Blood Red Shoes en The Kills zijn nooit ver weg, maar komen ook niet te dichtbij. Dat komt met name omdat Bombay Show Pig het aandurft om live veel dieper te gaan met lange en keiharde muzikale stukken. Misschien zitten er twee of drie iets mindere nummers in de set, maar de rits knallers die daar tegenover staat, maakt dat het duo vandaag op Dauwpop de kroon op mag zetten. Veruit het beste optreden van de dag.

En aangezien je op het hoogtepunt moet stoppen, houdt het daarbij ook op wat betreft Festivalinfo en Dauwpop. Terwijl Within Temptation en Band Of Skulls het licht uitdoen, trekken wij weer richting de andere kant van Nederland. Over de gehele linie is Dauwpop een uitermate geslaagd festival met voor een goed oog als het om kleinere acts gaat, maar met headliners als Guus Meeuwis, Ilse DeLange en Within Temptation doet het tegelijkertijd wat heel veel andere festivals ook doen. En dat terwijl dit festival zeker de potentie heeft om boven de rest uit te steken. Iets (kleinere) edoch gewaagdere en exclusievere headliners kunnen zo een flink verschil maken. Misschien komt er volgend jaar dan eens een paar duizend man van de muziek. Wij keren in ieder geval graag nog eens terug.

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

123456789
Guus Meeuwis foto Dauwpop 2012 Guus Meeuwis foto Dauwpop 2012 Guus Meeuwis foto Dauwpop 2012 Guus Meeuwis foto Dauwpop 2012 Stefany June foto Dauwpop 2012 Stefany June foto Dauwpop 2012 Stefany June foto Dauwpop 2012 Stefany June foto Dauwpop 2012 Drive Like Maria foto Dauwpop 2012 Drive Like Maria foto Dauwpop 2012 Drive Like Maria foto Dauwpop 2012 Drive Like Maria foto Dauwpop 2012
 
123456789
 
festival logo

KLOMPPOP 2012Op deze zonnige hemelvaartsdag is het in Ovezande tijd voor het jaarlijkse...

festival logo

JERA ON AIR 2012 Een dagje vrij, mooi en droog weer. Hemelvaartsdag leent zich perfect voor...