VERSLAG: Eurockéennes 2012

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

123

Dag 2: zaterdag 30 juni 2012

Het optreden van The Cure, waarvan alleen frontman Robert Smith nog uit de originele formatie komt, begint een klein uurtje later dan afgesproken. De Engelse newwaveband wacht namelijk rustig de onweer- en regenbuien af voordat de tweeënhalf uur wordt ingestart. De 36-jarige groep speelt vandaag voornamelijk voor mensen die de hoogtijden niet hebben meegemaakt, maar alsnog alle grote hits kunnen meezingen. De oude mannen hebben een snel tempo in de setlist en vuren zonder aankondiging een hoeveelheid klassiekers af. Maar waar ze op Pinkpop nog de afsluiter waren, zijn ze dat op Eurockéennes zeker niet. Ook na het optreden wordt er op genoeg andere plekken nog doorgefeest.

Het Zuid-Afrikaanse Die Antwoord begint, door het gedeeltelijk wegvallen van Miike Snow, alsnog op het afgesproken tijdstip. Het drietal kwam onlangs met het energieke Ten$ion en het tweede wapenfeit is redelijk onopgemerkt gebleven, maar vult vandaag een groot gedeelte van de setlist. De nieuwe nummers zijn minder gericht op satirische rapmuziek en vooral DJ Hi-Tek krijgt veel aandacht met zijn house- en dubstepbeats. Het trio doet opnieuw alle grote Europese festivals aan en blijkt ook vandaag een energieke live-act. En wanneer het opnieuw begint te regenen en rapper Ninja in zijn onderbroek staat, wordt er alleen nog maar wilder gedanst.

‘Ik ben hier gekomen om te feest’, laat Wiz Khalifa aan het begin van zijn setlist weten. De Amerikaans rapper staat niet alleen op Main Square Festival, maar ook heel Eurockéennes is massaal voor hem gevallen. De 24-jarige rapt over geld en hoeren, maar weet alsnog heel sympathiek over te komen. ‘Wie rookt er vandaag de beste wiet’, vraagt hij ondertussen geïnteresseerd. De opkomende superster kwam onlangs met Taylor allderdice en doet het vandaag met zijn live-band Kush & Orange Juice, vernoemd naar zijn gratis mixtape. Een rapoptreden wordt vaak enorm rommelig, maar Wiz Khalifa verzorgt een van de gelikste optredens.

Electro-duo Justice mag vandaag in thuisland de tweede festivaldag gaan afsluiten. Een groot percentage van het Eurockéennes-programma komt uit Frankrijk, waarvan het tweetal eigenlijk de enige is die ook hierbuiten succes heeft. De groep was eergisteren nog de afsluiter op Rock Werchter en gisteren op Main Square Festival en stiekem lijkt het een gewoonte te worden. De mannen staan diep in de donkere nacht geprogrammeerd en moeten het eigenlijk vooral hebben van de enorme lichtshow. De muziek van de twee wapenfeiten wordt rustig met elkaar afgewisseld en de grootste hits worden onnodig lang uitgerekt in een uitgebreide remix. De originaliteit mist.

123

FOTOGRAFIE: Nikki Smits  

1234
Michael Kiwanuka foto Eurockéennes 2012 Michael Kiwanuka foto Eurockéennes 2012 Michael Kiwanuka foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012 The Kooks foto Eurockéennes 2012 The Kooks foto Eurockéennes 2012 The Kooks foto Eurockéennes 2012 The Mars Volta foto Eurockéennes 2012 The Mars Volta foto Eurockéennes 2012 The Mars Volta foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012
 
1234
 
festival logo

NORTH SEA JAZZ 2012 DAG 1Ook dit jaar strijkt North Sea Jazz weer neer in de Rotterdamse Ahoy....

festival logo

FESTIVAL DEBESCHAVING 2012 Zaterdag 30 juni waren de Botanische Tuinen te Utrecht weer het decor voor...