VERSLAG: Eurockéennes 2012

Festivalinfo was aanwezig op Eurockéennes 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 54 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

123

Dag 3: zondag 1 juli 2012

Het Zweedse Refused laat weten eigenlijk altijd Frankrijk vermeden te hebben omdat ze het geen punkland vonden, maar zijn erg verrast door de redelijke opkomst vandaag. De mannen zijn momenteel met een reünie bezig en zijn een van de weinigen die niet ook op Rock Werchter staat geprogrammeerd. ‘Ik hoorde altijd dat Frankrijk een modeland was, maar dat is vandaag niet het geval met jullie poncho’s in de modder en regen’, grapt Dennis Lyxzén. Het extreem energieke optreden wordt toepasselijk afgesloten met ‘New Noise’ en zelfs de laatste rijen staan te springen op de bekende punkklassieker. De band zegt snel terug te komen met een clubtour.

Het publiek is massaal komen opdagen voor Lana Del Rey, een verbastering van de Hollywood-actrice Lana Turner en van de Ford-auto Del Rey. Popzangeres Elizabeth Woolridge Grant slaat Nederland over, maar staat op genoeg andere plekken in Europa geprogrammeerd. ‘Mag ik op het podium roken’, vraagt de 26-jarige aan een van de technici, waarna de vraag volgt of ze even het publiek zou in mogen. De Amerikaan heeft het ongetwijfeld ingestudeerd, maar het maakt haar enorm menselijk. De nummers van debuutalbum Born to die worden vandaag netjes voorgeschoteld en wanneer wereldhit ‘Video Games’ wordt ingestart valt het geluid even uit, maar wordt vervolgens weer professioneel opgepakt.

‘Ik weet dat jullie de hele dag in de regen staan. En dat komt omdat jullie van muziek houden en daarom zijn jullie mijn vrienden’, laat Jack White weten wanneer hij begint. De 36-jarige doet een aantal optredens in Parijs, maar is ook naar Eurockéennes gehaald en omschrijft het zelf als ‘ergens in Frankrijk’, waar hij heel erg blij is om ook te komen. Hij kwam onlangs met de soloplaat Blunderbuss, maar natuurlijk doen vooral de The White Stripes-hits vandaag ontzettend goed. Wanneer de monsterhit ‘Seven Nation Army’ wordt ingestart beleeft het optreden zijn hoogtepunt. De Amerikaans kan het ook makkelijk solo.

Miles Kane (ex-The Rascals, The Last Shadow Puppets) is nog altijd aan het touren rond zijn debuutplaat Colour of the trap. De 26-jarige heeft vier bandleden opgetrommeld en gaat momenteel een groot aantal festivals in Europa langs. Hij deelt regelmatig het podium met zijn goede vriend en bandmaat Alex Turner, maar waar een The Arctic Monkeys-optreden soms nog een beetje statisch is is Miles Kane een echt podiumbeest. Het tijdschema van Eurockéennes is soms een groot raadsel, maar de keuze om de Brit het festival te laten afsluiten is eigenlijk helemaal geen gek idee. Het publiek geniet van elke minuut.

De 24e editie beleeft met 100.000 bezoekers een uitverkochte recordeditie, gekenmerkt door grillig weer, een gezellig sfeer en een enorm gevarieerd programma. Een festivalretourtje vanuit Basel (Zwitserland, het dichtbijzijnde vliegveld) heeft het symbolische bedrag van 1 euro en een combikaartje kost 99 euro, maar de consumptieprijzen zijn helaas gewoonweg West-Europees. Drie euro voor een klein biertje van hoofdsponsor Heineken gaat enorm in de kosten lopen. Eurockéennes is door de prachtige locatie een goed alternatief voor Rock Werchter, maar kan ook niet lang meer opboksen tegen het voormalige Oostblok.

123

FOTOGRAFIE: Nikki Smits  

12345
Michael Kiwanuka foto Eurockéennes 2012 Michael Kiwanuka foto Eurockéennes 2012 Michael Kiwanuka foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012 The Kooks foto Eurockéennes 2012 The Kooks foto Eurockéennes 2012 The Kooks foto Eurockéennes 2012 The Mars Volta foto Eurockéennes 2012 The Mars Volta foto Eurockéennes 2012 The Mars Volta foto Eurockéennes 2012  foto Eurockéennes 2012
 
12345
 
festival logo

NORTH SEA JAZZ 2012 DAG 1Ook dit jaar strijkt North Sea Jazz weer neer in de Rotterdamse Ahoy....

festival logo

FESTIVAL DEBESCHAVING 2012 Zaterdag 30 juni waren de Botanische Tuinen te Utrecht weer het decor voor...