VERSLAG: Songbird 2013 - Dag 2

Festivalinfo was aanwezig op Songbird Festival 2013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 68 foto's.

Naar het Songbird 2013 - Dag 1 verslag

VERSLAG: Janske van den Broek  

Songbird Festival Zondag

Dag twee is alweer van start en het is meteen ontzettend druk in alle zalen. In de grote zaal zijn er nog maar een handje vol stoelen vrij voor het optreden van de beste singer-songwriter van Nederland Michael Prins. Zijn emotionele stem gaat door merg en been en het is muisstil in de zaal. Prins heeft vandaag opvallend veel praatjes en zegt met een grote glimlach“ ik hou van Rotterdam, ik heb er zelf 6 jaar gewoond, dus ik weet hoe het voelt.” Storend is dat het dat er in de zaal continu mensen in en uit lopen, waardoor het lastig is je te blijven concentreren op het optreden. Na een prachtige uitvoering van de hit ‘Close To You’ vindt een groot gedeelte van het publiek het uitgerekende moment om naar de volgende acts te gaan kijken waardoor er zo’n tweehonderd man tegelijk de zaal verlaat. Prins speelt vrolijk nog even door en bewijst nog maar eens waarom hij de beste singer-songwriter van Nederland is.

Ondertussen speelt de Nederlandse band Orlando alweer voor de laatste keer tijdens hun eigen tour. Het optreden staat als een huis en de band laat zien de afgelopen maanden flink te zijn gegroeid.

In de grote zaal verzamelen zich ruim een half uur voor aanvang al de grootste fans van de Ierse singer-songwriter James Vincent McMorrow. McMorrow speelt vanavond verrassend veel materiaal van zijn nieuwe album Post Paradise wat in januari 2014 uit komt. Natuurlijk horen we ook het prachtige ‘We Don’t Eat’ en ‘If I Had A Boat’ wordt ook vlekkeloos gebracht. Omdat hij al tijden niet meer live heeft opgetreden is hij volgens eigen zeggen nog wat stroef, waar hij wel gelijk in heeft. Ondanks dat is zijn optreden ijzersterk en met onder andere de cover van een van zijn eigen favoriete nummers ‘A Song For You’ van Leon Russell laat hij zijn unieke geluid horen aan het publiek. Het is niet zijn sterkste optreden ooit, maar toch weet hij zonder moeite grote ogen te gooien bij het publiek.

We gaan verder met een intiem optreden van onze eigen Jacqueline Govaert. Voormalig Krezip zangeres is na drie jaar afwezigheid terug in de spotlights. Samen met twee sterke achtergrondzangeressen speelt ze nummers over liefde, babies en gebroken relaties. Ze neemt ons mee in op een muzikale reis door haar leven. Haar stem lijkt zelfs nog mooier dan voorheen. Zonder enige moeite zingt ze alle noten meteen raak en speelt ze prachtig achter haar vertrouwde piano. Zo zien we haar het liefst. Na een veel te kort uurtje is haar optreden al weer klaar. Wat fijn dat ze weer terug is!

Na Jacqueline is het tijd voor de Italiaanse Engelsman Jack Savoretti. In het kader van ‘het oog wil ook wat’ voldoet hij aan alle eisen. Met een charmante lach, een nonchalante bos haar, open blouse en één bonk charisma staat hij vol zelfvertrouwen te stralen op het podium. Zijn stem doet je denken aan Bob Dylan en zijn vrolijke nummers worden afgewisseld met grappige verhalen. Erg smakelijk om naar te kijken en te luisteren. Ondanks dat hij in één van de kleinste zalen staat weet hij met gemak het publiek bij zich te houden en voor zich te winnen. Dat smaakt naar meer!

De 20-jarige Gabrielle Aplin sluit vanavond de Willem Burger zaal af. Ze speelt voor het tweede jaar op het festival. Vorige maand stond ze nog in het voorprogramma van John Mayer. Wanneer ze met haar set begint staat de zaal nog aardig vol, maar na ieder nummer loopt deze leger en leger. Het is een sneu gezicht. Dit komt hopelijk omdat het publiek op tijd bij de volgende optredens wil zijn en niet door de kwaliteiten van Aplin zelf. Aplin probeert alles te geven, maar niet alle noten worden vandaag gehaald. Hopelijk komt ze volgend jaar terug en staat ze op een gunstiger tijdstip geprogrammeerd.

De Britse singer-songwriter Tom Odell heeft dit jaar de eer om het festival te mogen afsluiten in een overvolle grote zaal. Het was weer een mooie editie vol met muzikale verrassingen. Op naar volgend jaar!

FOTOGRAFIE: Charles Batenburg  

123456
 foto Songbird 2013 - Dag 2 Michael Prins foto Songbird 2013 - Dag 2 Michael Prins foto Songbird 2013 - Dag 2 Michael Prins foto Songbird 2013 - Dag 2 Norma Jean Martine foto Songbird 2013 - Dag 2 Norma Jean Martine foto Songbird 2013 - Dag 2 Norma Jean Martine foto Songbird 2013 - Dag 2 Orlando foto Songbird 2013 - Dag 2 Orlando foto Songbird 2013 - Dag 2  foto Songbird 2013 - Dag 2  foto Songbird 2013 - Dag 2  foto Songbird 2013 - Dag 2
 
123456
 
festival logo

LE GUESS WHO? 2013 - DAG 1Le Guess Who? is in de loop der jaren een begrip geworden op het gebied van...

festival logo

SONGBIRD 2013 - DAG 1 Voor het derde jaar op rij vindt in de Doelen in Rotterdam het Songbird...