VERSLAG: Neurotic Deathfest 2014 - Dag 2

Naar het Neurotic Deathfest 2014 - Dag 1 verslag
Naar het Neurotic Deathfest 2014 - Dag 3 verslag

VERSLAG: Bas van Poppel  

Zaterdag

Al ruim voor Abnormality in de kleine Stage01 aftrapt is het dringen. Deze Amerikaanse groep wint snel aan populariteit, met strakke technische deathmetal en een (het oog wil ook wat) zangeres Mallika wordt de zaal platgewalst.

Snel door naar de laatste keer Brutal Truth. De grindformatie houdt er na de afgelopen jaren actief getourd te hebben mee op. De sfeer die we gewend zijn bij de shows voor meestal klein publiek lijkt in de grote ruimte van de Dommelsch zaal weg te vallen, maar desondanks een waardig afscheidsoptreden van deze pioniers.

Cerebral Bore uit Schotland staat voor de derde keer op Neurotic Deathfest. De zaal staat afgeladen vol bij aanvang. De band heeft inmiddels een nieuwe zanger die als een ware neuroot tekeer gaat op het podium. Technisch is de band de afgelopen jaren hard gegroeid, met betere nummers die steeds beter overkomen op het publiek. Het harde werk dat gitarist Paul McGuire in zijn band steekt werpt zijn vruchten af, hier gaan we nog veel van horen.

Op het affiche staan een paar bands uit Tsjechië, waaronder Epicardiectomy. Naast de prijs voor meest onleesbare bandlogo (link) zetten ze de Stage01 met gemak op z'n kop. "Are you feeling good times?" schreeuwt de zanger in zijn beste Engels naar het publiek, tussen de gierende grind door.

All-star-band Lock Up begint voor een veel te klein publiek, de zaal is nog niet half gevuld bij aanvang. Deze ervaren kerels (Napalm Death, At The Gates, Cradle of Filth, etc.) lijkt het niet uit te maken, ze houden van wat ze doen. "It doesn’t matter what music you play, as long as you play it from your fucking heart" zou het motto voor iedere band moeten zijn. Gedurende de set wordt de zaal gelukkig steeds voller en het publiek dat er krijgt een vette show voorgeschoteld.

Skinless is terug bij elkaar! De laatste keer dat de heren in ons land stonden is alweer zes jaar geleden. Dat de band gemist is, is wel duidelijk gezien de goede opkomst van het publiek. Skinless is snel en genadeloos hard, meesterwerkjes als 'The Optimist' ("Life sucks, and then you die!") en Overlord gaan er in als zoete koek bij het publiek dat inmiddels goed opgewarmd is.

Headliner van dag 2 is Suffocation. Deze meesters van de technische deathmetal zijn in de afgelopen 16 jaar gegroeid van talent naar voorbeeld voor iedere andere deathmetal band. Vorig jaar bracht de band het album Pinnacle of Bedlam uit waarvan ze nu een deel presenteren. Bijzonder is dat zanger Frank Mullen er bij is, die sinds enkele jaren niet meer tourt met de band. Een waardige vervanger voor deze handwapperende schreeuwmachine is er niet. Suffocation heerst.

Aan Gutalax de eer om de afterparty van de tweede festivaldag te verzorgen. Het publiek is inmiddels niet helemaal nuchter meer en de kleine zaal puilt uit van begin tot eind. Deze grind/feestband verzorgt een optreden zoals je dat maar zelden ziet. Waar gisteren Spasm een carnavaleske show gaf, gaan deze mannen hier nog eens hard overheen. Met een wc borstel in de hand, een toiletbril om de nek en een hoop geknor in de microfoon weet de zanger de hele zaal aan het dansen te krijgen

 
festival logo

RHYTHM & BLUES NIGHTDe Rhythm & Blues Night werd op 3 mei wederom gehouden. Festivalinfo doet...

festival logo

NEUROTIC DEATHFEST 2014 - DAG 1 Een van de langst lopende en het grootste extreme indoor metal event van...