VERSLAG: Neurotic Deathfest 2014 - Dag 3

Naar het Neurotic Deathfest 2014 - Dag 2 verslag

VERSLAG: Bas van Poppel  

Zondag

Op de derde dag van NDF 2014 is het tempo iets lager dan voorgaande dagen, beginnend met het Zweedse Grave. De heren hebben de afgelopen jaren ons land met enig regelmaat aangedaan en ze zijn erg populair geworden getuige de al vroeg gevulde zaal. Het enige minpunt is dat de Zweedse deathmetal wat monotoon is en na een half uur wat begint te vervelen.

In de Stage01 staat het Nederlandse trio Skullhog. Compleet met maskers en nepbloed werpen de mannen een bak ellende uit hun instrumenten waar weinig andere bands tegenop kunnen.

Een stukje drukker is het bij Misery Index. Deze Amerikanen zijn een soort huisband geworden en staan voor de vierde keer op het festival. Het geluid staat bij de show werkelijk perfect afgesteld. De geluidsgolven die dit viertal produceert slaan in als een bom en blazen alles omver met veel overtuigingskracht.

Ook Pestilence is geen onbekende band in Tilburg, maar deze band weet het publiek maar met moeite voor zich te winnen. De interactie met het publiek blijft uit en de band stoeit zich als een routine klus door het optreden van drie kwartier heen.

Als vervolgens het Chileense Pentagram Chile aftrapt is te zien hoe het wel moet. De band gaat inmiddels bijna 30 jaar mee en de zaal puilt vanaf het begin uit. Zware logge gitaarriffs en drums die als bulldozers door de zaal rammen zorgen voor een van de hoogtepunten van de dag.

Gorguts moet het iets minder van de groove hebben maar focust zich op techniek. Op een (bas-)gitaar horen minstens zes snaren toch? En voor deathmetal hoef je niet alleen riffs te gebruiken, dat weten deze mannen ogenschijnlijk makkelijk te bewijzen. Gorguts is geen band om los te gaan in een moshpit, maar om gewoon goed naar te luisteren en te genieten van instrumentaal vakmanschap.

Hoofdact van Neurotic Deathfest 2014 is Dark Angel. Een half jaar geleden leken de (ex-)bandleden onderling in gevecht maar nu is het dan toch zover en staan de heren voor het eerst sinds vele jaren in Nederland. Na alle harde deathmetal valt deze thrash band wat uit de toon, maar de show die wordt gepresenteerd doet nergens voor onder. Met levende legende Gene Hoglan achter het drumstel knalt de Amerikaanse band met grof geweld door het beste van hun werk heen. Een prachtige afsluiter van een van Nederlands mooiste festivals.

 
festival logo

THE GREAT ESCAPE 2014Het grootste showcasefestival van Europa, met meer dan 600 optredens, vindt...

festival logo

RHYTHM & BLUES NIGHT De Rhythm & Blues Night werd op 3 mei wederom gehouden. Festivalinfo doet...