VERSLAG: Bluesfestival Tamboer

Festivalinfo was aanwezig op (Ge)Varenwinkel Blues & Roots Festival 2005 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 19 foto's.

VERSLAG: Bert Reinders  

12

Bluesfestival Tamboer

Vooraf plaatste ik nog mijn vraagtekens of het rookvrije en hypermoderne Tamboer theater in Hoogeveen een geschikte locatie zou zijn voor een bluesfestival. Dit blijkt dus niet terecht te zijn. Het rookverbod was deze avond niet van kracht en ook was er geen verbod op het meenemen van drankjes en sigaretten in de keurige zalen, waarvan er zelfs één met pluche stoelen was gevuld. De organisatie had de ruimtes van het theater sfeervol aangekleed en uitstekend benut door op vijf verschillende locaties in het gebouw de diverse vormen van blues de revue te laten passeren.

Om precies 20:15 mag in de grote foyer The Greyhound Bluesband het spits afbijten met een flinke portie Chicago blues. Zanger Jon Meyerjon is blij dat hij deze avond vooral als bandbegeleider mag optreden voor een drietal Amerikanen, want door zijn verkoudheid zou het zingen hem een stuk moeilijker af zijn gegaan dan normaal. The Greyhound Bluesband heeft deze avond in elk geval wel een marathonavond voor de boeg en zal van het begin tot het einde van de avond op de planken moeten staan. De eerste Amerikaan die begeleid wordt door The Greyhound Bluesband is Melvin Edmundson. Edmundson blijkt een prima zanger te zijn, maar heeft helaas net teveel soul in zijn performance, waardoor het bluespubliek dan ook betrekkelijk koeltjes reageert op de opener van de avond.
Het is sowieso betrekkelijk rustig aan het begin van deze avond, pas tegen half tien begint het eigenlijk pas echt vol te lopen in de verschillende zalen.

Ook The Veldman Brothers, die ter vervanging van de zieke B.J. Hegen mogen optreden, staan hun eerste set voor een vrij lege zaal te spelen. De Brothers hebben zichtbaar moeite met het zittende publiek en hun eerste set begint eigenlijk ook een stuk tammer dan ik van ze gewend ben. Na drie nummers besluit ik eens even te kijken hoe Jan Rijbroek (JR Band) het er van af brengt en het verrast mij eigenlijk dat de grote zaal flink gevuld is bij deze sympathieke rocker. Met blues heeft de muziek van Jan Rijbroek namelijk niet zo veel te maken, maar het aanwezige publiek lijkt het stevige rockwerk van Rijbroek te slikken als zoete koek. Om eerlijk te zeggen heb ik wel eens betere optredens van de kleine Jan gezien en besluit na een viertal rocknummers het semi-akoestische gedeelte eens op te zoeken, waar Big Bo’s Bluesduo aan zijn eerste set is begonnen. Wat een fantastische bluesman is deze Bo Brocken toch. De nummers in de Mississippi-Delta stijl die Brocken samen met zijn mondharmonicamaatje Ruurd van der Vegt brengt, klinken allemaal erg herkenbaar in de oren. Daarnaast worden de nummers ook nog eens op zo’n geweldige authentieke manier vertolkt dat het voor de echte fanatieke bluesliefhebber smullen is.

In het theatercafé staat de bluesrockband Panna te spelen en zij zijn helaas net aan hun laatste nummer van hun eerste set bezig. Het is behoorlijk stevig wat deze oude bluesrockers van Panna ten gehoren brengen, maar het klinkt in elk geval erg lekker.

The Veldman Brothers zijn inmiddels begonnen aan de tweede set en het lijkt wel of er in een korte tijd een metamorfose heeft plaatsgevonden in de “zit” zaal. Het zit flink vol bij de Brothers en zanger/gitarist Gerrit Veldman staat weer te spelen alsof zijn leven er van af hangt. De band weet me zo te boeien dat ik besluit om hun hele tweede set af te kijken en daar heb ik geen moment spijt van. Fenomenaal!

12

FOTOGRAFIE: Bert Reinders  

12
 foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer foto Bluesfestival Tamboer
 
12
 
festival logo

PINKPOP PERSCONFERENTIEJaarlijks worden in de Paradiso de namen voor Pinkpop bekend gemaakt. Ook dit...

festival logo

SUMMER DARKNESS - WINTER EDITION De “Wintergewitter Tour 2007” reist momenteel door Europa. Onder de naam...