VERSLAG: Rock Werchter 2014 - dag 1

Festivalinfo was aanwezig op Rock Werchter 2014 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 62 foto's.

Naar het Rock Werchter 2014 - dag 2 verslag

VERSLAG: Jasper Wognum  

Nieuwkomers, oude helden en een kindermenu.

Rock Werchter is 40. Het beste festival van de lage landen, wederom groter dan ooit. Veel van de vertrouwde bomen hebben plaatsgemaakt voor nog meer eten, drank, kunst en muziek. Ook de grote 'Hollanders' A-campings kregen een makeover. De spontane sfeer van buurtbewoners met biertappen is er inmiddels grotendeels af en de organisatie is professioneler dan ooit. Dat trekt mede door de hoge prijzen ook een steeds volwassener publiek.
De weersvoorspelling is niet optimaal, maar wat boeit dat? Tijd voor 4 dagen muziek en pintjes.

Werchter wordt altijd zeer strak georganiseerd, op 1 pijnpuntje na. De rij bij de inkom laat mensen wederom met gemak 2 uur wachten in de warmte voor de poorten. Flauwvallende meisjes en irritatie alom. Erg jammer, want The Daptone Super Soul Revue verdient een groter publiek. Het moet even op gang komen tot laatbloeier Charles Bradley het startschot geeft voor klassiek soultheater. Het feest piekt wanneer Sharon Jones haar strot vol opengooit en een gevoelige snaar raakt. Ze lag vorig jaar nog op sterven in een ziekenhuis en schreeuwt het nu uit van levenslust. Er staan inmiddels minstens dertig muzikanten op het podium! Beter kan de dag niet starten.

De Dropkick Murphys maken op dat moment de grote weide onveilig. De schoffies uit Boston die Ierser proberen te zijn dan de Ieren zelf lieten hun kunstje al veel vaker zien op Werchter. Het is nu alleen wel erg vroeg en er zit nog te weinig bier in om ze te vergeven dat het muzikaal een hoop herrie is.

Miles Kane wint glansrijk de beste blouse van de dag trofee. Dierenprint is helemaal terug. Hij werkt zijn set netjes af, hier en daar voorzien van wat extra gitaarfranje. Uiteraard in alle koelte en onder het genot van alle poses uit het zelfhulphandboek 'How To Be A Rock Star'. Helemaal niets mis mee.

Je moet tegen nasale zang en Organic Moonshine Roots Music kunnen om Valerie June te waarderen. Daar komt nog bij dat het niet lekker loopt vanmiddag. Haar zang zit tegen het valse aan en is sowieso erg schel. Je hoort de potentie, maar verlaat toch de tent. Erg jammer, want de verwachtingen waren hoog gespannen op basis van eerdere optredens.

London Grammar weet haar belofte wel in te lossen. Een moderne versie van Portishead zou je dit kunnen noemen. Elektronische beats, mooie melodieën en loepzuivere zang van een wat timide Hanna Reid. Knap om mensen in een tent waar het inmiddels 50 graden moet zijn kippenvel te bezorgen. In de tenten dwarrelt overigens continu een waternevel naar beneden. Als Werchter dat als koeling heeft bedoelt werkt het zeker niet..

Na minstens twintig jaar als frontman van Blur, achterman van de Gorillaz en tig nevenprojecten staat Damon Albarn eindelijk als zichzelf op het podium. Veel werk van zijn nieuwe solo cd, maar ook Blurillaz materiaal speelt hij vandaag. Ingetogen en kwetsbaar oogt hij en ver weg van de man die vorig jaar met Blur optrad. Dat wordt gewaardeerd en de reactie is overweldigend. In zijn nopjes trekt hij alles uit de kast, behalve 'Song Two', al hint hij daar wel even naar. Indrukwekkend goed en eindelijk solo.

Soms staan de grote helden op Werchter toch in de tent. Robert Plant And The Sensational Space Shifters verzorgen naar eigen zeggen de matinee show. Plant is opvallend goed bij stem, indrukwekkend goed zelfs. Hij experimenteert er vrolijk op los en speelt uiteraard een flinke reeks Led Zeppelin klassiekers. Het hoogtepunt wordt uiteraard bereikt tijdens 'Whole Lotta Love'. Dit kan prima op het hoofdpodium volgende keer.

Vroeger kleurde de wei stemmig zwart op de dag dat Metallica speelde. Nu loopt een enkeling in een van de vele bandshirts. Alsof ze beledigd zijn door die constatering starten ze een slappe routineuze set. De testosteron lijkt uitgewerkt.

Dan kun je net zo goed bij de dames van Warpaint gaan kijken natuurlijk. Een verstandige keuze die maar weinig mensen maken. Je mist het meest sensuele hoogtepunt van dit weekend. Zinderende sfeervolle melodieën vullen de halflege tent. Bloedstollend mooie muziek en verbluffende looks. Het testosteron niveau ligt hoger in de tent dan bij Metallica op het podium.

Terug op het grote veld haalt Metallica alles uit de kast om alsnog te overtuigen in de vorm van een lasershow. Er is echter ook een bijzonder knullige 'stem op het volgende liedje' act met James Hetfield als showmaster. Hun discussies over die act had ik graag in Some Kind Of Monster part 2 teruggezien. Uiteindelijk komt alles goed met 'Seek And Destroy', inclusief ballonnen.

De dagafsluiters zijn de laatste jaren steeds vaker Dance acts. Vreemd genoeg vrijwel nooit van de zelfde kwaliteit als het verdere aanbod. Skrillex is als een frikandel op een culinair festival. Puberaal, ongenuanceerd en volledig over the top. Omdat de dubstep hype alweer voorbij is springt hij regelmatig over op EDM. De fritessaus onder de mayonaises. Hoe dan ook, je kunt er leuk op rondspringen en de bas doet op kilometers afstand nog nummerplaten trillen.

FOTOGRAFIE: Paul Barendregt  

123456
Daptone Super Soul Revue foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Bombay Bicycle Club foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Bombay Bicycle Club foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Robert Plant and the Sensational Space Shifters foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Damon Albarn foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Damon Albarn foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Damon Albarn foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Damon Albarn foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Damon Albarn foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Damon Albarn foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Damon Albarn foto Rock Werchter 2014 - dag 1 Damon Albarn foto Rock Werchter 2014 - dag 1
 
123456
 
festival logo

ROCK WERCHTER 2014 - DAG 2Rock Werchter is 40! Het beste festival van de lage landen, wederom groter...

festival logo

DE WERELD DRAAIT BUITEN 2014 Voor de tweede maal op rij kan het populaire TV programma De Wereld Draait...