VERSLAG: Crossing Border 2014

VERSLAG: Marco Vlot  

12

Crossing Border 2014

Dag 1

Op een druilerige dag in november is het weer tijd voor muziek- en literatuurminnend Nederland om naar Den Haag te komen. Het Crossing Borderfestival strijkt weer neer in Den Haag, en het programma is hartverscheurend. Hoe anders kunnen keuzes tussen Magnus of Tweedy, Iron and Wine of Intergalactic Lovers en Sharon van Etten of Dry The River omschreven worden? Het belooft daarom weer een mooi festival te worden in de Koninklijke Schouwburg.

Na de opening van het festival door burgemeester van Aartsen bestijgt Arc Iris het podium van the Royal, de prachtige grote zaal van de schouwburg. Arc Iris is het project van Josie Adams; voormalig lid van The Low Anthem, NASA wetenschapper en vanavond alle aandacht op zich vestigend in haar gouden catsuit. Haar stem doet denken aan Bjork, en de muziek die ze met haar in het wit gehulde band maakt gaat alle kanten op, van een lieftallige lofzang op cocaine tot nummers die uit een duistere, avant gardistische musical zouden kunnen komen met veel tempo- en stijlwisselingen. Arc Iris fascineert, eist alle aandacht op en legt de lat meteen erg hoog.

Trampled by Turtles tapt uit een geheel ander vaatje. In The Raven is het folk en bluegrass wat de klok staat. Samenzang, violen en banjo zijn de ingredienten voor een degelijk optreden in een genre wat het op dit moment uitstekend lijkt te doen met bands als Mumford and Sons, The Felice Brothers (ook op Crossing Border) en nog veel meer. Origineel is het niet, maar het is prima toeven bij Trampled by Turtles.

Heaven is een zaal op de bovenste verdieping van de Koninklijke Schouwburg, en de Intergalactic Lovers mogen daar spelen. Ondanks dat Iron and Wine op hetzelfde moment in de grote zaal speelt is het druk bij de Belgen. En terecht. Intergalactic Lovers is al enkele jaren bezig, en de buzz om de band lijkt steeds groter te worden. Volledig terecht. De zang van Lara Chedraoui is hemels en wordt versterkt door haar soms ontwapenende podiumpresentatie. De rest van de band speelt uitermate functioneel de knap in elkaar gezette nummers, maar dat belet vooral gitarist Maarten Huygens niet om af en toe waar nodig flink uit de bocht te vliegen. Extra respect is er voor bassist Raf de Mey die geblesseerd is, en duidelijk met veel pijn toch nog speelt. Die Intergalactic Lovers gaan nog eens groot worden. En terecht!

Halverwege het optreden van Magnus legt Tom Barman uit waarom twee bandleden er niet bij zijn: de ene zit in Parijs en de ander is zijn huis aan het verbouwen. De gedachten gaan terug naar Raf van Intergalactic Lovers, en er ontstaat toch een licht vervelende nasmaak bij het idee dat we een complete band missen omdat iemand zijn muur moest stucen. Gelukkig zijn Tom Barman, C.J. Bolland, en vooral Tim VanHamel er wel. Bolland legt een stevig tapijt van beats neer, Barman zingt en vult aan op gitaar, en Tim Vanhamel geeft het optreden flink wat extra met zijn knallende spel en onvoorspelbare podiumpresentatie. Als je niet beter zou weten zou je denken dat je op een rave staat. Magnus doet zijn best, maar toch komt het niet helemaal over. Misschien is Crossing Border niet het festival voor Magnus, of misschien wordt het organische geluid van een live toetsenist en drummer toch gemist.

12
 
festival logo

SPEEDFEST 2014Speedfest, het jaarlijks terugkerende festival van Peter Pan Speedrock is een...

festival logo

MJAZZ 2014 - DAG 2 MJAZZ is hét 2-daagse muziekfestival voor liefhebbers van jazzy sounds in het...