VERSLAG: Rock Werchter 2015

VERSLAG: Jasper Wognum  

1234

Dag 4

Wakker? Red Fang en je bent het. De oude rockers uit de blankste stad van Amerika weten hoe je het geluid van je wekker op metal moet zetten. ”Party with creepy old dudes!” Helaas mag het maar 35 minuten duren. Het is strak en hard en vooral erg lekker. Dit had zeker langer mogen duren, mits de heren dat volhouden uiteraard.

Dat wil niet zeggen dat het afgelopen is met de herrie. Enter Shikari kan er ook wat van. Het is alleen wel vooral herrie. De combinatie van harde rock met electronica was ooit verfrissend, maar klinkt nu als een drilboor bij de buren die maar niet uit wil gaan. Hier kun je gelukkig weglopen. Alhoewel, er is geen ontsnappen aan! Zelfs bij de megabarbecue dringt de drilboor door.

The Vaccines mogen de rotzooi opruimen. Mijn gedachten dwalen per ongeluk af naar The Hives. Ook een band die geen originele muziek brengt, maar het moet hebben van een sterke act en een hoop charisma en jolijt. Daar beschikken The Vaccines helaas niet over, waardoor het geheel wat vlak blijft. Gematigdheid troef ondanks de vlotte poppunk van ‘Good For Me’ en ‘Young Chasers’.

Vuurwerk hoeven we ook niet te verwachten van Fink. De voormalig dance producer uit Cornwall verruilde jaren geleden de knoppen om voor een gitaar en bleek talent te hebben voor het schrijven van liedjes. Een bepaald soort liedjes, dat wel. Klein beginnen, opbouwen, band erbij, even inzakken en dan alles tegelijk. Sinds zijn tweede cd volgt vrijwel ieder nummer hetzelfde patroon. Dat is niet erg want zijn liedjes zijn erg mooi. Ook hier in de tent. Warme klankdekens dwarrelen neer. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want als je concentratie afneemt kan het gaan kabbelen, zeker nu het festivalterrein opwarmt.

Van die warmte trekken Alabama Shakes zich niets aan. Ze zullen het in het zuiden van de Verenigde Staten wel gewend zijn. Ex postbode Brittany Howard zingt de longen uit haar riante lijf en gaat daarmee door merg en been. Zelfs buiten de tent staan mensen door de gaten te gluren. De oude blues en soul nemen je mee naar de groten der aarde. Als je de zon verkiest voor de bloedhete tent dan mis je wel veel.

Ben Harper & The Innocent Criminals mogen daarna aan de bak. Ik meen me te herinneren dat hun optredens een soort achtergrondmuziek voor op het veld waren, maar ik kom daarop terug. Het begint misschien wat te ‘middle of the road’, maar het ontaard in een goede show. Een jam haast met een glansrol voor de olijke percussionist. Wie door de mooie, maar tragere stukken heen kan blijven krijgt veel moois te zien en te horen. Vakmanschap en intimiteit in de door Alabama Shakes platgespeelde tent.

Platspelen, dat is wat Die Antwoord een nieuwe betekenis geeft. De bomvolle tent bereikt een ongekend hoge temperatuur bij een gevaarlijk laag zuurstofniveau. De reden? Het is van begin tot eind beuken op beats tussen booty bass en gabberhouse. Alles is sex en ze doen hun best om alle vermeende Illuminati symbolen in rap tempo op het publiek af te vuren. Laat vooral niet na om eens te googlen op ‘Die Antwoord’ en ‘Illuminatie’. Prachtig wat daar allemaal gebeurt. Het is natuurlijk bagger van de onderste plank, maar de effectiviteit is maximaal. Druipend van het zweet laten dj Hi Tek, Yo-Landi en Ninja ons achter.

Muse is dan al begonnen op de mainstage. We krijgen een show van zeven kwartier, wat Matthew Bellamy en zijn twee maten makkelijk moet kunnen vullen. Niet alleen grote hits gelukkig, want er is ruimte voor iets obscuurder materiaal als ‘Uno’, ‘Citizen Erased’ en ‘Apocalypse Please’. De confetti en megabalonnen maken het speels en zoals we gewend zijn zit het allemaal wel snor muzikaal. Matt is geniaal en dat komt hij weer even demonstreren. Om de een of andere reden komt het slot een kwartier eerder dan verwacht met een bescheiden vuurwerkje. Niet getreurd. Iedereen begint plastic in brand te steken op het veld ter compensatie. Het zal eens niet.

Wat onze zuiderburen overigens helemaal de bom vinden is massaal touwtjespringen. Wie meedoet en struikelt wordt voor straf gestenigd met plastic flessen en bekers. Ik ben benieuwd of we dit ergens terug gaan zin deze zomer. Al met al is het weer een fijne editie van Rock Werchter geweest. Volgend jaar mogen de tenten iets meer in en uitgangen hebben en vooral ventilatie. See you next year!

1234
 
festival logo

CONCERT AT SEA 2015Met Lenny Kravitz, Counting Crows, Racoon en Kensington beloofde Concert At...

Jera On Air 2015

JERA ON AIR 2015 - ZATERDAG Met een diversiteit aan punk/hardcore/metal bands was er voor ieder wat wils...