VERSLAG: Pinkpop 2007

Festivalinfo was aanwezig op Pinkpop 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 66 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis   Rob van der Zwaan  

123

Pinkpop 2007, zaterdag 26 mei

Zaterdag 26 mei

Hoewel de donkere wolken boven het campingterrein dreigen kan iedereen gelukkig in het droge zijn tent opzetten, na dit gedaan te hebben op één van de drie campings is het rennen naar het festivalterrein. Hier spelen vandaag de eerste tien bands van het driedaagse festival.

Nadat het hoofdpodium is geopend door het Belgische Goose is het tijd voor een opvallende dame uit de Verenigde Staten: 'This is for those who want to dance. We are Juliette and the Licks and we are a sex machine!' Aldus zangeres/actrice Julliette Lewis terwijl ze en bodybuildpose aanneemt. De drieëndertig jarige is bekend uit kaskrakers als Natural Born Killers, maar bewijst ook een echte rockster te zijn! Hoewel ze met deze muziek reeds twee album heeft gevuld is er ook plek voor covers.
Zo wordt er, haast onvermijdelijk een ode aan 'punk and roll' legende Iggy Pop gebracht door 'Search And Destroy' te spelen in een eigentijdse Lickssaus.

Juliette heeft haar huiswerk goed gedaan en weet zelfs gedeeltelijk de Pinkpop line-up uit haar hoofd. 'Who saw The Noisettes? It's a fucking smoking band, I love it. And who is looking forward to Marilyn Manson, he gotta put the black in the night!' Wie deze acterende rockchick (of omgekeerd) van dichtbij wil bewonderen heeft geluk, er is namelijk een signeersessie gepland in de middag.

Zoals bij iedereen reeds bekend is ging Jan Smeets (ondertussen haast 'opa Pinkpop') in 2005 experimenteren met kleine(re) namen. Eén hiervan was Wir Sind Helden. Een band die niemand kende en puur geboekt was om ook een lading Duitse feestvierders naar Landgraaf te lokken. Vandaag, twee jaar later, staan ze weer op dit festival. Nu niet alleen voor enthousiaste Duitsers, maar vooral voor Nederlanders, die nu hun weg hebben gevonden naar de energieke 'Neue Deutsche Welle' pop van deze 'Helden'. De interactie met het publiek is goed en het blijft dan ook niet bij een standaard ontknoping als 'vielen dank'. Hele verhalen, uiteraard in het Duits en Berlijnse tongval, passeren de revue. Het aanstekelijke enthousiasme van Wir Sind Helden valt zeker te prijzen, maar een LOI-cursus Engels zou niet overbodig zijn voor Judith Holofernes und band.

We begonnen ze al te missen, Within Temptation op Pinkpop. De band is ooit groot geworden door dit festival en heeft daarom nog steeds een speciale band met Pinkpop. 'Super dat er zoveel mensen zijn gekomen naar dit festival wat al zo lang bestaat. Misschien toepasselijk hierom: Stand My Ground'. Alle bekende toppers vullen de setlist, maar hierdoor druipt de voorspelbaarheid wel van het podium af. Een feestje weet de band er echter wel van te maken en het wordt zelfs oer-Hollands gezellig als iedereen gevraagd wordt mee te zingen. Wanneer het nummer, dat diende te worden meegezongen, is afgelopen blijken we talent te hebben en mogen we een 'Goed gezongen!' in ontvangst nemen van zangeres Sharon. De vraag die dan ook rijst is hoeveel Within Temptation nummers we tijdens de volgende Idols-auditie mogen verwachten.

Afsluiter op het befaamde 3FM Podium zijn vandaag de punkpop helden van Good Charlotte. Deze band was twee jaar geleden voor het laatst in ons land, dit tot treurens aan toe voor het groot aantal schare fans dat deze band telt. De show van het vijftal zit erg goed in elkaar en het publiek zingt de refreintjes luidkeels mee. Een gelikte, en voor de liefhebbers van een genre een absolute must see.

Het kan haast niet cynischer, net wanneer C-mon and Kypski met hun hitje 'Make My Day' begint - met in het refrein 'Oh what a beautiful day' - begint het buiten enorm te stormen. Wat alleen maar voordelen heeft voor deze Utrechtse act. De tent veranderd in een plaatselijke schuilplek waar ook nog eens gedanst kan worden. Het is bemoedigend om te zien hoe een Nederlandse act de hele tent op zijn kop weet te zetten en een feest van begin tot eind van de set weet te geven. Na al het gefeest besluiten ze te eindigen met een rustig nummer, althans, dat zeggen ze. 'Het was trouwens een geintje, van die ballad' en het feest keert nog één keer terug voordat ze het podium alweer moeten verlaten.

Eigenlijk past het er perfect bij, de bliksemschichten die langs het podium knallen terwijl de charismatische kannibaal Marilyn Manson schreeuwt als vanouds. Toch zal er veel publiek zijn geweest dat het liever droog had gehouden. Helaas is het optreden van Manson het natregenen niet waard. Net als de andere recente optredens van deze artiest blijkt het een té ingestudeerde show waar geen plek is voor iets spontaans en ook zijn roemruchtige show vol verassingen ontbreekt dit keer. Je had op dit moment ook warm thuis een Manson dvd kunnen opzetten en wellicht nog meer vertier kunnen hebben. Precies tien jaar geleden stond de shockrocker voor het laatst op dit festival. De artiest die toen revolutionair was is nu voorspelbaar geworden. Wat overblijft zijn de meedogenloze kreten en bekende hits van de witgesminkte gothic clown.

123

FOTOGRAFIE: Cosmo Vloedbeld  

123456
Wir Sind Helden foto Pinkpop 2007 Wir Sind Helden foto Pinkpop 2007 Wir Sind Helden foto Pinkpop 2007 Within Temptation foto Pinkpop 2007 Within Temptation foto Pinkpop 2007 Within Temptation foto Pinkpop 2007 Good Charlotte foto Pinkpop 2007 Good Charlotte foto Pinkpop 2007 Good Charlotte foto Pinkpop 2007 Good Charlotte foto Pinkpop 2007  foto Pinkpop 2007  foto Pinkpop 2007
 
123456
 
festival logo

SCHWUNG 2007In het Belgische Hallen was zoals elk jaar het classic rock festival...

festival logo

DAUWPOP 2007 Op Hemelvaarsdag was het weer tijd voor het jaarlijkse Dauwpop festival....