VERSLAG: North Sea Jazz 2007

Festivalinfo was aanwezig op North Sea Jazz 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 32 foto's.

VERSLAG: Jasper Wognum  

123

North Sea Jazz - dag 1

North Sea Jazz vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in Rotterdam. Dat betekent meer ruimte, meer bezoekers en minder haagse kak. Wat niet wegneemt dat voor een weekend North Sea Jazz aardig in de buidel getast moet worden. De organisatie is in vergelijking met vorig jaar verder geoptimaliseerd door een nog iets ruimere opzet.
Als je te lui bent om je plastic bekertje in de volop aanwezige vuilnisbakken te gooien staat er een schoonmaakteam paraat om de rommel op te ruimen. Voedsel en drank is er in overvloed en van hoge kwaliteit etc. etc. Maar, het gaat natuurlijk om de muziek.

Op vrijdag wordt het festival onder andere afgetrapt door Rednose Distrikt. Helaas gaat dit de meeste bezoekers wat te ver zo aan het begin van het festival. Bij hun versie van de Muppet Show themesong haken zelfs de meest doorgewinterde avant garde jazzfreaks af. Tijd voor een cocktail.

The Roots worden door velen gezien als vreemde vogels op een jazz festival. Ze zijn echter meer jazz dan verwacht voor mensen die hun live reputatie niet kennen. Improvisatie is er volop en op het podium staat zelfs een tuba speler! Daar kan Kanye West, die vorig jaar indruk probeerde te maken met een strijkorkestje, een dikke punt aan zuigen.
In de minst mogelijk homo erotische context uiteraard. Wel jammer dat The Roots niet het gehele optreden weten te boeien. Met een serie covers van oude hiphop tracks zakt het optreden behoorlijk in. Gelukkig gooit gitarist Kirk Douglas net op tijd olie op het vuur met een indrukwekkende solo, zodat het optreden alsnog knallend wordt afgesloten.

In de tent naast de grootste zaal van het festival staat Amon Tobin zijn rauwe beats af te vuren op maximaal volume. Helaas doet hij feitelijk niets anders dan zijn eigen tracks vanaf cd mixen. Bovendien doet hij dit precies hetzelfde als enkele weken geleden, wat de spontane 'jazz gedachte' buitenspel zet.

Op naar dominee Al Green. Op de laatste editie in Den Haag gaf de prekende soul zanger een indrukwekkend optreden. In Rotterdam is zijn optreden slechts bij vlagen opwindend. Uiteraard komen wel alle bekende hits van weleer voorbij, maar alleen tijdens zijn 'preken' komt het echt los. Bijzonder vermakelijk zijn de twee dansers, die tragisch genoeg zijn blijven hangen in de new jack swing periode uit de jaren negentig. Het kunnen ook herintredende danser uit het collectief van MC Hammer zijn trouwens.

Barrelhouse speelt inmiddels in een kleine sfeerloze ruimte een ingetogen jazzy bluesset. Prima muziek van Nederlandse bodem, maar de nieuwsgierigheid naar Jamie Lidell wint het van ze. De totaal wereldvreemd uitgedoste figuur op het podium freakt er lekker op los en heeft er duidelijk lol in. Tussen alle onzin door geeft zijn doorleefde soulstem de luisteraar de nodige houvast. Een beetje vreemd, maar wel lekker. Hij is ook de eerste die deze avond publiek deze tent in weet te lokken, met dank aan de 3fm DJ's in het glazen huis.

Marcus Miller geeft in de hal naast hem zijn officiele optreden van dit weekend. Zijn band wordt bijgestaan door DJ Logic die in tegenstelling tot de meeste aan bands toegevoegde DJ's ook daadwerkelijk een meerwaarde vormt en saxofonist Kirk Whalum. Miller is in staat om tegelijkertijd een funky feestje te bouwen en het publiek te tracteren op prachtige ingetogen jazz. Dat smaakt naar meer, wordt vervolgd..

123

FOTOGRAFIE: Andreas Terlaak  

123
Al Green foto North Sea Jazz 2007 Al Green foto North Sea Jazz 2007 Al Green foto North Sea Jazz 2007 Al Green foto North Sea Jazz 2007 Dee Dee Bridgewater foto North Sea Jazz 2007 Jamie Cullum foto North Sea Jazz 2007 Jamie Cullum foto North Sea Jazz 2007 Jamie Cullum foto North Sea Jazz 2007 Jamie Cullum foto North Sea Jazz 2007 Johnny Griffin foto North Sea Jazz 2007 Johnny Griffin foto North Sea Jazz 2007 Katie Melua foto North Sea Jazz 2007
 
123
 
festival logo

ROSKILDE 2007Het Roskilde festival staat in 2007 synoniem voor regen. Veel regen. Toch...

festival logo

DOUR 2007 Dour is een festival dat niet mag worden overslagen. Groots, vernieuwend en...