VERSLAG: Wâldrock 2008

Festivalinfo was aanwezig op Wâldrock 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 71 foto's.

VERSLAG: Bas van Poppel  

12

Greyline, Death By Stereo, Pagan’s Mind, Helmet, Hail Of Bullets, Rose Tattoo, Morbid Angel

Hoe vaak komt de gemiddelde metalhead in Friesland? Juist. Eén maal per jaar voor weer een editie van het Wâldrock festival te Burgum. Deze 21e editie weet een ruime 8000 man naar het hoge noorden te trekken met grote namen als Slayer, Queensryche en Biohazard. De organisatie heeft dit jaar – net als vorig jaar – gekozen voor een opzet met drie podia. Een hoofdpodium, een tent en nu zogenaamde ‘Jägermeister Stage’ dat naast het hoofdpodium staat opgesteld. Bezoekers hoeven zich dus geen moment te vervelen.

De bezoekers hebben dit jaar geluk met het weer, bij het openen van het festival is er namelijk geen wolkje aan de lucht. Wanneer de eerste band Greyline aftrapt staan de eerste 500 mensen voor het hoofdpodium. Opvallend is de eerste gitarist die in een rolstoel zit, maar zich daardoor zeker niet laat beperken. De band speelt een goede set maar het publiek is er vroeg op de middag duidelijk nog niet klaar voor.

De tweede band die mag optreden tussen de 19 andere bands is Death By Stereo. Een dag eerder hebben ze in de Bibelot voor een behoorlijk lege zaal gespeeld en ook vandaag is de band niet in topvorm.

Pagan’s Mind is het levende bewijs dat Noorwegen niet alleen black metal aflevert maar ook een prima heavy metal band heeft. De band is de laatste jaren hard aan het groeien. Na tours met Fates Warning en Brainstorm zal de band dit najaar ook te zien zijn in support van Sonata Arctica. Op Wâldrock bewijzen de Noren nog eens waar ze goed in zijn.

Op de main stage vinden we Helmet. Het is alweer vijf jaar geleden – Fields of Rock 2005 – dat deze heren voor het laatst in Nederland te zien waren. Helaas moet de band het nog steeds hebben van oudere hits van de eerste twee albums. De band staat prima te spelen vandaag maar veel is er sinds 2005 niet veranderd.

Welke band staat er op Wâldrock met (ex-)leden van Gorefest, Pestilence, Bolt Thrower, Asphyx, Houwitser en After Forever staat op Wâldrock? Juist: Hail Of Bullets! Bij aanvang van het optreden van deze band staat het al vol bij het Jägermeister podium. Hail Of Bullets heeft het publiek ook vanaf het begin met zich mee. De eerste grote moshpits van de dag ontstaan en de band leeft zich uit. De band zal deze zomer nog gratis te zien zijn op Zwarte Cross en Baroeg Open Air.

Rose Tattoo staat vandaag voor een grijs publiek te spelen. Het publiek wordt met de band ook ouder. Niettemin weet de oudste band van Wâldrock vandaag te overtuigen en ongetwijfeld wat nieuwe fans voor zich te winnen. De zanger weet het publiek goed te bespelen met losse praatjes tussen de nummers door.

Na het optreden van de Australische band is het wachten in de tent op Morbid Angel. In een redelijk gevulde tent mag David Vincent en genoten zich bewijzen. Met een set vol klassiekers en een nieuw nummer weet de band dit prima te doen. De tent ging dusdanig uit z’n dak dat het nodig was om – tegen de hitte – water over het publiek heen te spuiten en mensen werden weggedragen uit de moshpit. Met een goed geluid en een overtuigende grijns op het gezicht van de zanger weet de band gemakkelijk drie kwartier het publiek te boeien.

12

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

123456
Greyline foto Wâldrock 2008 Greyline foto Wâldrock 2008 Greyline foto Wâldrock 2008 Death By Stereo foto Wâldrock 2008 Death By Stereo foto Wâldrock 2008 Death By Stereo foto Wâldrock 2008 Death By Stereo foto Wâldrock 2008 Death By Stereo foto Wâldrock 2008 Death By Stereo foto Wâldrock 2008 Pagan's Mind foto Wâldrock 2008 Hail Of Bullets foto Wâldrock 2008 Helmet foto Wâldrock 2008
 
123456
 
festival logo

ROCK WERCHTER 2008Men neme een Belgische weide, een immens podium, een redelijke tent, 4 mooie...

festival logo

VAINSTREAM ROCKFEST 2008 Het Duitse Vainstream Rockfest festival vindt dit jaar voor de tweede keer...