VERSLAG: Lowlands 2008

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 188 foto's.

VERSLAG: Kenneth Steffers  

123

Lowlands 2008, vrijdag 15 augustus

Intro

Dit jaar konden er zo’n 50.000 gelukkige Nederlanders en een minimum overig deel, dat we toeschrijven aan de Engelsen, Duitsers (en hier en daar een verdwaalde Belg) genieten van het roemruchtige Lowlands. Want die titel verdiende het festival al na enkele succesvolle edities. Waar je naar Pinkpop gaat om die ene grote held te bewonderen vanaf 1000 meter afstand, daar ga je naar Lowlands om deel uit te maken van een tijdelijke ‘hippiestad’ gelegen in de Flevopolder. Muziek is er natuurlijk ook, maar dat is bijlange na niet alles wat er op Lowlands te ontdekken, voelen en proeven valt. Lowlands is lifestyle en haast geen normaal festival te noemen. Ongeacht de programmering, niemand kan alles op Lowlands ontdekken na een weekend.

Vrijdag 15 augustus

Na een nacht te hebben gefeest in de 24 uurs tent op de camping, die sinds dit jaar is omgetoverd tot een dubbele mega batterij, is het voor een aantal Lowlanders tijd om het festivalterrein te gaan bekennen. Eenmaal de eerste (nog schone) voeten op het (ook nog zo verse) gras, is de aftrapper al snel gevonden. Vanuit de India klinkt hysterisch lippenwerk. Dan kan niemand anders zijn dan rock ’n roll in gesproken woord: Henry Rollins.
Een verfrissende opener, maar ook eentje waarbij je net zo snel weer inkakt. Met band is Rollins toch toegankelijker dan op een festival waarvan de helft nog ligt te stomen in zijn tentje. Vandaag is het alsof hij Carré niet kan vinden, en is beland in een vrolijke tent, ergens in de middle of nowhere; Flevoland.

Gedeeltelijk de lauw komiek overlappend, is de Alpha de volgende tent die zijn zuilen opent voor het Lowlands publiek. Aan The Pigeon Detectives de eer om met hun enthousiasme het voltallige campingvolk naar het festivalterrein te lokken. Tsja, aan de wil van deze Britse band ligt het niet. Maar hetzelfde kunstje flikte ze vorig jaar ook al op Lowlands. Aanstekelijke muziek, vriendelijk gejodel, maar niet uniek genoeg om de tent volledig te vullen. Gelukkig worden smaakmakers als ‘I’m not Sorry’ en recentelijk This is an Emergency niet onthouden aan het publiek.

Amy MacDonald staat in de Grolsch tent gepland. Op Pinkpop wist deze Britse, upcoming woman, nog voor zure regen te zorgen door het podium te verlaten met een halve setlist gespeeld te hebben. Vandaag lijkt het haar meer voor de wind te gaan, en weet ze ook in de Grolsch een zonnetje te toveren. Hoewel Amy blijkbaar nog een beetje moet wennen aan haar versnelde succes, en daardoor soms ietwat wankelend op het podium staat, weet ze wel te overtuigen. En dat is belangrijk op een festival. De beste zieltjes win je immers als je voor velen staat. Met het onvermijdelijke ’This is the Live verlaat te schuchter het podium. Plezant detail: alle buurvrouwen, op welke camping dan ook, vloten elke ochtend dit triomfantelijke liedje. Heerlijk als je met een kater op tuk ligt…

Chronologisch kloppen doen de programmaboekjes van Lowlands nooit, en daarom verdwijnt de zon al heel snel uit de Grolsch, om plaats te maken voor wat donkere romantiek. Weliswaar met een gesuikerd randje. Uit Finland maken de roadies haast om alles op tijd klaar te zetten voor HIM. Een band die regelmatig genadeloos onderuit wordt gehaald in de pers. Gezien onderstaand getekende HIM al eerder zag en enkel positieve geluiden kon uitkramen, was het vandaag aan HIM om ook op een festival te overtuigen. In een jaren ’80 discokostuum betreed boegbeeld Ville Valo het podium. Er volgt een buiging van de band, en de eerste heavy tonen worden ingezet. Alle hits worden vandaag netjes gespeeld. Het klinkt wat ingetogen, en de zanger lijkt vooral lol te hebben met de band, maar er kan niet gezegd worden dat Ville live een slechte zanger is. Natuurlijk haalt hij niet alle noten, en speelde HIM in het verleden ook niet altijd de beste shows, de band is goed op dreef en zit in een voorwaartse spiraal. Niks wonderbaarlijks vandaag, maar gewoon een goede, strakke en pompende show, met als uitblinker de gitarist die nog steeds de beste solo’s uit zijn gitaar blaast.

123

FOTOGRAFIE: Christiaan Westgeest  

12345678910111213141516
 foto Lowlands 2008  foto Lowlands 2008 Amy Macdonald foto Lowlands 2008 Amy Macdonald foto Lowlands 2008  foto Lowlands 2008  foto Lowlands 2008 Blood Red Shoes foto Lowlands 2008 Blood Red Shoes foto Lowlands 2008 Blood Red Shoes foto Lowlands 2008 Claw Boys Claw foto Lowlands 2008 Claw Boys Claw foto Lowlands 2008 Claw Boys Claw foto Lowlands 2008
 
12345678910111213141516
 
festival logo

SYMFORCE II 2008Het Symfo/Prog Rock Festival. Festival werd dit jaar voor de tweede keer...

festival logo

SZIGET 2008 Hoewel het Sziget festival dit jaar van acht naar zeven dagen is gegaan, was...