VERSLAG: Pukkelpop 2022 - vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Pukkelpop 2022 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 93 foto's.

Naar het Pukkelpop 2022 - donderdag verslag
Naar het Pukkelpop 2022 - zaterdag verslag
Bekijk de Pukkelpop 2022 - vrijdag foto's

VERSLAG: Jasper Wognum  

Een overvolle eerste dag

Er staat een rij voor de ingang, maar een Dubreggaekar blaast relaxte deuntjes uit en dan is de rij helemaal niet zo’n punt. Bovendien gaat het snel. Binnen verwelkomt een blaasbandje ons en is er direct een uitgelaten sfeer.

Eerst Goldband. Break a leg! Of toch niet dit keer?
Ondanks dat ze net na het middaguur op de mainstage staan pakken ze uit met een eigen decor, ledschermen en verlichting. Nederlandse acts doen het vrijwel altijd goed in Vlaanderen en onze Haagse Harries ook. Iedereen gaat dood hiep hiep hoera! Als beloning een veld vol levende mensen en een circle pit.

Selah Sue heeft een bijzonder pittige week achter de rug. Op Instagram onthulde ze uitgebreid dat ze de strijd met haar eigen mentale gesteldheid verloren heeft. Na een heftige periode is ze terug aan de medicatie. Dat gezegd hebbende, haar show staat is ijzersterk. De liveband die we eerder op Pinkpop zagen met driestemmige backingvocals. Volwassen en indrukwekkend. De volledige controle over haar band en zingend alsof haar leven ervan afhangt en misschien is dat ook wel zo. Ze verdient een veel voller veld.

In de Marquee krijgt Merol het moeiteloos voor elkaar om duizenden mensen hou je bek en bef me te laten zingen. Het mooiste is dat diverse stelletjes om me heen een blik uitwisselen die varieert van ‘Ja, lul’ tot ‘Ik wist niet dat dat kon?’. Maar alle gekheid in een sneetje, Merol kan echt wel zingen en alles wordt woord voor woord meegezongen.

In de slechts matig gevulde Castello staat Pitou een kippenvel opwekkend optreden te geven. Haar sensuele, bescheiden bewegingen zetten je op een het verkeerde been want ze kan een flinke strot opzetten. Een sterk en dapper optreden met de dreunende bassen van de boilerroom op de achtergrond.

Mahalia heeft de meest innemende glimlach van de dag. Je kunt niet naar haar kijken zonder te smelten. Ook muziekaal pakt ze je in, mits je tegen een beetje zoete r&b kan. Dat kunnen gelukkig genoeg mensen in de Marquee. ‘I like to write songs that piss people off, and the latest victim is my boyfriend’s ex girlfriend.’ Instant vermaak.

Man, wat kan hij zingen! Nothing But Thieves passeert na Werchter ook Pukkelpop. In vergelijking is er vandaag veel meer interactie. ‘Every show we’ve done in your lovely country has been fucking mental’. Het is een beetje een guilty pleasure. Zoete melodieën en voorzichtig rockende gitaren. Smakelijk. Als hij dan eens een nootje mist of zijn stem overslaat krijgen we een onweerstaanbare glimlach te zien. Dankzij z’n cup a tea houdt hij het glansrijk vol tot en met de meezinger ‘Impossible’. De boefjes stellen nooit teleur.

Tijd voor iets compleet anders. L. Jacobs! Ja, zo reageren mijn vrienden ook. Als je de ambitie hebt om consultant te worden ben je aan het juiste adres in de Vall-ey. Je kunt er ook prima een pint of een cider drinken onder het genot van iets vaags. Na een eindeloze soundcheck klinkt het ‘kunnen we eindelijk beginnen mijnheer? Ik wacht op een go.. Beginnen we dan gewoon? Komt er iets uit die boxen?’ L. trakteert ons op een flinke dosis vage synthesizermuziek die het midden houdt tussen de soundtrack van een horrorfilm en een obscure cultfilm. ‘L. Jacobs, voor de liefhebbers.’

Er zit potentie in. Het komt er alleen nog niet uit. Dat is het gevoel dat ik krijg bij Declan McKenna. Een strakke zwarte bodysuit en catchy britpop songs, maar er mist nog iets, waardoor het niet bij elkaar komt. Dat kan snel veranderen, dus houd hem in de gaten.

Q heeft de body language van Prince, James Brown en Michael Jackson geadopteerd en dat trekt een bescheiden publiek van mooie vrouwen en hun vriendjes aan. Het ontbreekt hem nog aan sterke songs om er echt een sterk optreden van te maken. Het kabbelt en weigert spannend te worden.

Dan Jordan Rakei in de club. Iedere track ontaard in een onweerstaanbare groove. Waar Rakei enkele jaren geleden nog een verlegen wallflower was staat hij nu voorop het podium op een verhoging achter zijn keyboards en durft hij voluit te zingen. Dit smaakt naar veel meer.

Nu valt eindelijk de voorspelde regen en trekken we ons terug in de kleine Lift tent voor WU-LU. Hmm, wat is dit eigenlijk? Punk, rock, hiphop, funk? Een solide bas en drum groove met daarover gitaar en zang. Interessant en het werkt. Gek genoeg blijft iedereen aan de randen van de tent staan schuilen en is de dansvloer vrijwel leeg. De irritatie daarover groeit met elk nummer binnen de band, die er als reactie nog harder ingaan net zolang tot het wel werkt. Gelukkig.

Op papier ziet Kokoroko er goed uit. Live komt het helaas maar moeilijk op gang. Op een lange soundcheck volgen twee trage nummers, die weliswaar kundige muzikanten laten horen, maar wegblijven van de aanstekelijke afrofunk die we verwachten. Als daarop een lange keyboard soundscape volgt hebben we genoeg gehoord.

Tijd voor gekkigheid. De enfants terribles van Bad Boy Chiller Crew posten al wat backstage filmpjes op hun instagram en het is duidelijk dat ze al flink in de olie zijn op Stella Artois en god mag weten wat. Een recept voor chaos. Alle dronken idioten verzamelen! Als de heren eindelijk verschijnen gaat het dak eraf. Niet omdat het goed is overigens. De playbackshow slaat nergens op, maar welke dronkenlap komt hier nou voor de muziek? BBCC is een fenomeen. Snelle rap over 90’s pianohouse en dat zo dronken en doorgesnoven als fysiek mogelijk is zonder te overlijden.

De Chateau is wel heel karig gevuld voor Channel Tres. Gelukkig duurt dat niet lang en tegen het einde is de tent helemaal los schreeuwend om een toegift. De show wordt gemaakt door de gespierde dansers die alles aan elkaar swingen. Zo dansen we de nacht in, uitkijkend naar nog twee heerlijke dagen op pukkelpop.

FOTOGRAFIE: Linde Dorenbos  

12345678
Cypress Hill foto Pukkelpop 2022 - vrijdag  foto Pukkelpop 2022 - vrijdag  foto Pukkelpop 2022 - vrijdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2022 - vrijdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2022 - vrijdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2022 - vrijdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2022 - vrijdag  foto Pukkelpop 2022 - vrijdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2022 - vrijdag Cypress Hill foto Pukkelpop 2022 - vrijdag  foto Pukkelpop 2022 - vrijdag Daði Freyr foto Pukkelpop 2022 - vrijdag
 
12345678
 
festival logo

PUKKELPOP 2022 - ZATERDAGNa twee jaar stilte op de Pukkelpop-weide is het eindelijk weer tijd voor een...

Pukkelpop 2022

PUKKELPOP 2022 - DONDERDAG Na twee jaar stilte op de Pukkelpop-weide is het eindelijk weer tijd voor een...