VERSLAG: Speedfest 2008

Festivalinfo was aanwezig op Speedfest 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 48 foto's.

VERSLAG: Hiske Pronker  

12

Batmobile, Sixtyniners, Peter Pan Speedrock, The Casualties, Bob Wayne and the Outlaw Carnies, Black

Peter Pan Speedrock heeft net een split opgenomen samen met Batmobile. Peter Pan doet vijf nummers van Batmobile, en andersom. In beide gevallen zijn de nummers omgebouwd richting hun eigen stijl. Want Batmobile is de godfather van de Nederlandse psychobilly scene. De vijfentwintig jaar ervaring straalt van het podium af. Het speelplezier ook, sinds de heren alleen nog maar spelen als ze er echt zin in hebben is het vuur weer helemaal opgelaaid. Verder delen ze nog een ettelijke dozen met opblaasknotsen uit, die je de rest van de avond overal en nergens terugvindt.

De Sixtyniners bestaat uit een kunstenares, Claudia Hek, op drums en een cartoonist, Michiel Hoving, op gitaar en zang. Met zijn tweeën maken ze heerlijk door rammelende garagerock 'n roll. Helaas is Hoving verkouden en is dat te horen. Verder doen ze lekker hun eigen ding. De Sixtyniners horen helemaal thuis op het Trashers-stage.

Tja, als je als band een festival organiseert ontkom je er niet aan om zelf ook te spelen. Het is tijd voor Peter Pan Speedrock. Die doen wat ze altijd doen; harde, rauwe speedrock spelen. Precies zoals het moet, met de juiste publieks-opzwepende attitude. Als gast op hun feestje kan je niet anders dan daar lekker in meegaan, wat het grootste deel van het publiek dan ook doet.

Wellicht enige troost voor diegene die graag G.B.H. hadden gezien. Het is tijd voor The Casualties. Met een paar hanekammen op het podium. Een zanger die zijn stem al ettelijke jaren geleden kapot heeft geschreeuwd. Vooraan staat een flinke voorraad hanekammen. Het zou zo een plaatje uit begin jaren '80 kunnen zijn. Niet dat dat er doet, ouderwetse punk is op zijn tijd erg lekker, en deze mannen weten prima hoe ze dat moeten brengen.

Bob Wayne is ooit als roadie bij Hank Williams III terecht gekomen. Hij is vervolgens door Hank III zo ongeveer het podium opgeschopt. Waarom dat is, is bij dit optreden van Bob Wayne and the Outlaw Carnies goed te merken. Nooit eerder een pit van rondbeukende kuifjes gezien bij een band zonder drummer. Wayne maakt een fijne mix van hellbilly, bluegrass en alternatieve country. Zijn Outlaw Carnies bestaan tijdens deze toer uit een zeer goede fiddelaar, elektrisch gitarist en een contrabassist. De wat langzamere nummers worden wel gewaardeerd, maar als Wayne roept dat ze zich wel op Speedfest bevinden en de violist vol gas geeft, barst het feest compleet los. Even later geeft Wayne zijn fiddelaar nog een kans om zijn kunnen te laten horen: “they want another fiddle song, so give it them”. De dranghekken voor het podium staan tegen het eind van hun set zeker een meter verder naar voren. Omdat Bob Wayne and the Outlaw Carnies de laatste band zijn op het Trashers-stage geven ze nog een uitgebreide toegift. Daarbij springt Strangy (contrabassist Klingonz, Vince Ray en nog veel meer) spontaan het podium op om de bas even over te nemen en lekker mee te slappen.

Tijd alweer voor de laatste band van de dag: Black Label Society. Met als belangrijkste man natuurlijk Zakk Wylde (Ozzy Osbourne). Stoere langharige mannen met doodshoofden en andere podiumversiering. Een muur van geluid, lange metalsolo's, alle ingrediënten van een metalshow zijn aanwezig. Nog wat borstklopperij van Wylde en het is tijd om de kou op te zoeken.

Een zeer geslaagd feestje, deze derde editie van Speedfest. Het geluid is niet de hele dag even goed. 's Avonds lijkt het of iemand wat smeltovens heeft aangezet in de fabriek. Maar de sfeer is lekker en de mannen van Peter Pan Speedrock verdienen een groot compliment.

12

FOTOGRAFIE: Miranda Termaat  

1234
The Butcher foto Speedfest 2008 The Butcher foto Speedfest 2008 Sunnpimp foto Speedfest 2008 Sunnpimp foto Speedfest 2008 Sunnpimp foto Speedfest 2008 The BellRays foto Speedfest 2008 The BellRays foto Speedfest 2008 The BellRays foto Speedfest 2008 The BellRays foto Speedfest 2008 Los Putas foto Speedfest 2008 Los Putas foto Speedfest 2008 Los Putas foto Speedfest 2008
 
1234
 
festival logo

BAZAR CURIEUX 2008Door de organisatie van het kunst festival Motel Mozaïque, een avond in de...

festival logo

LONDON CALLING #2 2008 Het was ooit een kweekvijver voor de nieuwste talenten uit The United...