RECENSIE: Torre Florim & Roos Rebergen - De Tweede Speeldoos

Cover Torre Florim & Roos Rebergen - De Tweede Speeldoos
2013-03-29 In 2009 dook Torre Florim samen met Roos Rebergen de studio in om De Speeldoos op te nemen. Gebaseerd op teksten geschreven door verstandelijke gehandicapten bevatte het project een handvol nummers die de speelsheid van Roosbeef combineerden met de knallende rock van De Staat. Nu ligt de opvolger, De Tweede Speeldoos, in de winkel.

Voor het tweede project is de hulp in geroepen van een acteursgroep bestaande uit verstandelijk beperkte personen. Geïnspireerd door gesprekken met deze acteurs schreven Torre en Roos zes nummers. De lijn van De Speeldoos wordt doorgezet en dat maakt De Tweede Speeldoos net zo aanstekelijk. De plaat opent meteen met het knallende en duistere ‘Geen Mens Helpt Mij De Winter Door’. Er is spookachtig gehuil op de achtergrond en het orgel sluit hier perfect bij aan. Ook tekstueel rijgt Torre de ene zin, waar je vaak twee keer over na moet denken, aan de andere.

‘Nooit Verliefd’ voelt dan weer heel anders aan. Het ritme is wat vrolijker en bestaat uit een circusmelodie. Het nummer is gebaseerd op een gesprek met een acteur die nooit verliefd wou worden omdat hij zichzelf daar teveel bij zou schamen. Hoogtepunt wordt echter bereikt op ‘Dansen Met Jou’. In een elektronisch ska ritme bouwen Torre en Roos in duet een feestje. De wederzijdse chemie spart ervan af.

Met De Tweede Speeldoos leveren Torre Florim & Roos Rebergen een zeer degelijke opvolger. De verrassende teksten sluiten sterk aan bij de begeleiding. Met name de momenten dat De Staat om de hoek komt kijken en de dansbaarheid omhoog gegooid wordt is duidelijk hoe sterk deze samenwerking is. In 2009 bleef de live promotie nog beperkt tot enkele data, dit voorjaar gaat het duo uitgebreid op tournee. Komt dat zien!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Torre Florim & Roos Rebergen Label:Excelsior Recordings
Cover The Virginmary's - King Of Conflict

The Virginmary's - King Of ConflictAls je aan een Engelse jongen vraagt: wat wil je graag worden later? Zijn de...

Cover Lucky Fonz III - All Of Amsterdam

Lucky Fonz III - All Of Amsterdam Mensen vinden hem geweldig of juist helemaal niets. Een middenweg bestaat er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT