ARTIEST: Radiohead

Uit: Oxford - Engeland

Radiohead werd in 1988 geformeerd door een vijftal kunststudenten uit Oxford. Na een korte periode als 'On a Friday' door het leven te zijn gegaan, werd de band herdoopt tot Radiohead. De band wordt getekend door Parlophone, en brengt het debuut 'Pablo Honey' uit. Gitaarliedjes die op Amerikaanse leest geschoeid zijn. Het wekt dan ook geen verbazing dat de band daar doorbreekt, met het nummer 'Creep'. De band trekt het slecht, als blijkt dat veel fans alleen voor dat nummer naar de band komen kijken. Deze ervaringen en frustaties worden verwerkt op opvolger 'The Bends'. Hierop staan meerdere hits, die voor een mondiale bekendheid zorgen. De band geeft een memorabel optreden op Pinkpop 96.
Dan duikt de band de studio in. En weet een van de beste platen allertijden te maken: Ok Computer. Muzikale experimenteerdrift gaat hand in hand met het schrijven van goede popsongs en teksten waarin het fin de siecle gevoel van de naderende milleniumwisseling goed in uitdrukken komt. De plaat zorgt voor een miljoenen verkoop. De band is headliner op het Glastonbury festival, waar ze ten overstaan van 60.000 mensen de sterren van de hemel spelen. dit is het keerpunt voor zanger Thom Yorke, die deze overload aan aandacht niet trekt. De band moet dan nog 2,5 jaar toeren. Dit heeft zijn tol voor de opvolger, en het scheelt niet veel of de band gaat uit elkaar. Yorke heeft bovendien last van een writers block, en wil helemaal anders te werk gaan. Dit resulteert in een plaat waarop het gebruik van de gitaar slechts sporadisch voorkomt. In plaats daarvan voornamelijk electronica. De 2 platen die uit deze sessies voorkomen worden apart gereleased, waarvan de eerste, 'Kid A' op nummer 1 binnenkomt in Amerika. Opvolger 'Amnesiac' doet het minder goed. Met de daaropvolgende plaat 'Hail to the thief' kiest de band voor de middenweg, en maakt een kruising tussen OK Computer en Kid A/Amnesiac.

OUDE OPTREDENS VAN Radiohead

Beijk alle oude (48) oude optredens

KOMENDE OPTREDENS VAN Radiohead

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Radiohead. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Radiohead

Beijk alle oude (48) oude optredens

FOTO'S VAN Radiohead

Foto Radiohead te Rock Werchter 2017 - Vrijdag Foto Radiohead te Radiohead - 20/05 - Heineken Music Hall Foto Radiohead te Radiohead - 20/05 - Heineken Music Hall Foto Radiohead te Radiohead - 28/8/06 - HMH Foto Radiohead te Lollapalooza Berlijn 2016 - Zondag Foto Radiohead te Radiohead - 1/7 - Westerpark
 
Bekijk alle 61 foto's van Radiohead

Radiohead NIEUWS

Al het Radiohead nieuws

CD-RECENSIES

IN HET FAVORIETEN LIJSTJE VAN

In het wil graag live zien lijstje van

Live gezien door: