RECENSIE: Radiohead - In Rainbows

Radiohead - In Rainbows
2007-10-14 Radiohead is altijd al een eigenzinnige band geweest. Zo volgde de band de succesvolle experimentele gitaarplaat OK Computer op met Kid A, een vrijwel gitaarloos album vol met invloeden uit de elektronische muziek. De band ging vervolgens op tournee met een grote circustent zodat ze niet in stadions hoefden te spelen.

Met de release van hun nieuwste album In Rainbows geeft Radiohead opnieuw blijk van eigenzinnigheid. Het contract bij Parlophone is afgelopen en de band besloot om het eens helemaal anders te gaan doen. In Rainbows is voorlopig alleen als download te krijgen. Niet via iTunes of andere grote digitale muziekwinkels, maar slechts via de eigen site. Bovendien mag de klant zelf bepalen wat hij voor de download wil betalen. Dit lijkt commerciële zelfmoord, maar aan de andere kant is het zo dat bands toch altijd maar een heel klein bedrag per verkochte cd uitbetaald krijgen. Als alle klanten gemiddeld bijvoorbeeld 3 euro betalen voor de download, veel minder dan de prijs van een cd of een gedownload album bij iTunes, houdt de band netto meer over dan wanneer deze klanten de cd zouden aanschaffen of het album zouden downloaden bij iTunes.

Nu heb ik persoonlijk wat moeite met het betalen voor gedownloade muziek. Niet dat ik niet voor muziek wil betalen, integendeel, maar ik wil in ruil voor mijn geld wel een ‘ding’ dat ik in mijn handen kan houden en niet slechts wat enen en nullen op mijn harde schijf. Hierop heeft Radiohead gelukkig ook wat bedacht. Voor het luttele bedrag van 40 pond, omgerekend zo’n 59 euro, kun je de ‘Discbox’ van In Rainbows bestellen. Je krijgt dan het album, plus 8 extra nummers op zowel 2 cd’s als 2 LP’s plus een hardcover boek. Als je dit pakket bestelt, moet je er helaas nog wel tot begin december op wachten, maar als troost mag je In Rainbows nu alvast ‘gratis’ downloaden. Vandaar dat ik dus afgelopen donderdag, 10 oktober een linkje gemaild kreeg alwaar ik mijn digitale exemplaar van In Rainbows kon ophalen.

In Rainbows is een vrij rustig album geworden. Het album is ook vrij glad geproduceerd zodat er weinig scherpe randjes aan zitten. Hierdoor lijkt het album nog rustiger dan het daadwerkelijk is. De openingstrack ’15 Step’ bevat een leuke breakbeat en het tweede nummer ‘Bodysnatchers’ is een lekkere rocker met behoorlijk ruige gitaren. Hierna zijn de meeste nummers echter vooral erg rustig. Er zitten ook wel stevigere stukken in, maar komen door de gladde productie vaak niet zo hard over. Zo wordt het nummer ‘All I Need’, dat begint met een leuk drumpatroontje en een overstuurde bas, naar het eind toe steeds intenser. Hetzelfde geldt voor ‘Weird Fishes/Arpeggi’. Sommige andere nummers, zoals ‘Nude’ en ‘Faust Arp’ zijn echt rustig. Het minste nummer van de plaat, ‘Reckoner’ begint met een rammelende drumpartij, maar is verder ook erg tam. Thom Yorke zingt in dit nummer heel hoog, net als in ‘House Of Cards’.

De laatste twee nummers van In Rainbows klinken iets minder gepolijst en afsluiter ‘Videotape’ is mede hierdoor het beste nummer van de plaat. Net zoals de rest van de plaat kalm, maar in tegenstelling tot de meeste andere nummers is het lekker open geproduceerd. De hoofdrollen zijn weggelegd voor een piano, de stem van Thom Yorke en twee verschillende drumpatronen. Het resultaat is werkelijk prachtig.

In Rainbows is een goede plaat, maar bevat afgezien van ‘Videotape’ geen echte uitschieters. Dit heeft ook te maken met de gladde productie, waardoor de intensere stukken wat worden afgevlakt. Het album kent echter ook ook weinig zwakke momenten. Radiohead scoort met dit album een dikke voldoende, maar het haalt niet het niveau van voorganger Hail To The Thief.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Radiohead Label:Eigen Beheer
Guitar Hero 80s cover

Playstation 2 - Guitar Hero Encore: Rocks The 80sHet is weer tijd voor een stevig potje rocken, want Harmonix komt met het...

Divine Heresy - Bleed the Fifth

Divine Heresy - Bleed the Fifth! Wanneer een band de naam Divine Heresy (Goddelijke Gelovers) draagt,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT