Het Perzisch tapijt: een sfeermaker op festivals

Perzisch Tapijt
Het Perzisch tapijt: een sfeermaker op festivals
Door RobZ op 09 februari 2021 - 14:06 1 Het Perzische tapijt. Het doet je waarschijnlijk gelijk denken aan het vliegende tapijt van Alladin. Of aan dat stoffige tapijt onder het dressoir van je oma. Het ligt er al tientallen jaren en is helemaal vervaagd. Niet echt aantrekkelijk om sfeer mee te maken zou je denken. Maar, niets is minder waar! Het Perzische tapijt is de laatste jaren steeds populairder geworden. Met name in het interieur, maar ook op festivals, evenementen, bruiloften en bedrijfsfeestjes. Het Perzische tapijt is een sfeermaker en een super praktische oplossing voor een kale ruimte. Bovendien is het warm en zacht om op te lopen.

Wat doet een Perzisch tapijt met je interieur?
Perzische tapijten zijn warm, kleurrijk en stevig. Ze worden in het Midden-Oosten met de hand gemaakt. Het voordeel hiervan is dat ze super stevig zijn. Veel tapijten zijn zo sterk dat ze wel 80 jaar mee gaan! Nu duurt een festival of evenement geen 80 jaar, maar het geeft wel aan dat je iets waardevols op je podium legt, waar je niet voorzichtig mee hoeft te zijn. Je kunt er met 100 mensen opstaan, instrumenten opzetten, op springen, dansen en koprollen en nog zal het tapijt weinig schade lijden.

Daarnaast is een Perzisch tapijt in 100 kleuren te verkrijgen. Van vervaagde oude kleuren tot super knallende. Van eindeloze figuren en details tot egale schoonheden. Er is zoveel keus dat er altijd wel eentje perfect bij de sfeer of het interieur past! Modern, bohemian stijl, vintage of oosters; een Perzisch tapijt past overal bij. Het is een aandachtstrekker, een sfeermaker maar aan de andere kant, in het geval van een egaal tapijt, weer een rustig detail. Het staat goed in combinatie met meubels, planten maar ook robuuste geluidsboxen.

Een duurzame optie
Wat u misschien niet wist is dat Perzische tapijt super duurzaam zijn. De tapijten worden namelijk met de hand gemaakt. Er komen dus geen machines bij kijken. Daarnaast worden ze gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, katoen en zijde. Deze zijn afbreekbaar in de natuur. Maar de grootste reden waarom Perzische tapijten duurzaam zijn is omdat ze heel erg sterk zijn en lang mee gaan. Goed voor tweedehands gebruik dus.

Op veel evenementen en festivals worden tonnen aan plastic verspild. Denk aan rietjes, bekers, bakjes en verpakkingsmateriaal. Het is belangrijk om duurzaam bezig te zijn, wil de volgende generatie ook nog zulke leuke feestjes kunnen houden. Daarnaast gaat er een hoop natuur verloren door het gebruik van plastic. In veel neppe, of tapijten die met de machine worden gemaakt, zit veel plastic. Dit omdat natuurlijke materialen niet in de machine verwerkt kunnen worden. Het is daarom beter voor mens en milieu om een echt handgeknoopt Perzisch tapijt te gebruiken.

Oneindig veel keuze
De meeste mensen denken bij een Perzisch tapijt aan een blauw of rood tapijt met veel details en figuren. Maar dit is tegenwoordig helemaal niet meer zo. Perzische tapijten bestaan in alle kleuren, soorten en maten. Heb je liever een zacht tapijt of een harde? Ga je voor een egale of een drukke? Heb je voorkeur voor groot of klein? De meeste Perzische tapijten zijn van groot formaat. Dit is handig op podiums, die meestal zon tien meter in beslag nemen. Veel Perzische tapijten zijn zo’n 2-7 bij 3-5 meter breed. Groot zat dus voor diverse instrumenten of om een huiselijke sfeer te creëren met enkele meubels.

Een Perzisch tapijt als bed
Een andere manier waarop een Perzisch tapijt goed op een festival past is in je eigen tentje. Veel festivals duren enkele dagen waarbij het gros van de mensen in tentjes op een veld kampeert. Een Perzisch tapijt is ideaal voor een zacht bed. Door de hoge pool kun je prima op een Perzisch tapijt liggen, maar je kan er ook voor kiezen om een luchtbedje erboven op te leggen. Het voordeel hiervan is dat je niet hard op de grond ligt en daarnaast blijft je veel warmer. Het Perzisch tapijt isoleert en houdt zo de kou van de grond tegen. Hierdoor blijf je veel warmer.

Waar kan ik een Perzisch tapijt krijgen?
“maar” zeg je “Perzische tapijten zijn super duur!” dat klopt. Een tapijt kan wel 60.000 euro kosten. Maar je hebt ze ook voor 200 euro. Dit komt omdat ze met de handgemaakt worden en er dus heel veel hand en spandiensten inzitten. Daarnaast worden ze gemaakt door speciale experts die met de uiterste concentratie en nauwkeurigheid vaak jaren aan een tapijt werken. Gelukkig is er ook een goedkopere oplossing: je kan bij diverse bedrijven tapijten en kleden huren voor een dag of paar dagen. Dit is een stuk goedkoper dan een Perzisch tapijt kopen en je deelt mee in de duurzaamheid!

Kortom, een Perzisch tapijt is dé sfeermaker op een festival! Goed voor een huiselijke en kleurrijke sfeer. Maar ook een super duurzame optie! Probeer je Perzische bedje is uit en huur of koop een prachtig handgemaakt Perzisch tapijt! Je haalt daarmee een wereld van verhalen en schoonheid in huis. Lees hier hoe je een Perzisch tapijt kan herkennen.

Vraag het de expert!
Wist je dat alle symbolen en details een betekenis hebben in een Perzisch tapijt? Wil je hier meer over weten? Je kan bij verschillende experts aankloppen die je alles kunnen vertellen over de betekenis van je tapijt en de uitleg van de details. Maar ook hoe oud het tapijt al is en waar het geschikt voor is. Er gaat een wereld van geheimen achter deze sfeermakers schuil. En wie weet vindt je wel jouw vliegende tapijt!

Altijd op de hoogte van al het festivalnieuws?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Rock Werchter 2020 news1

DIRECTEUR ROCK WERCHTER: 'ROCK WERCHTER MOET...De VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie) bericht met een...

Vierdaagse Feesten nieuws2

NIJMEEGSE VIERDAAGSE AFGELAST, VIERDAAGSE FEESTEN... De Nijmeegse Vierdaagse, een wandeltocht door de Gelderse stad, gaat dit jaar...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.