Editie van Pukkelpop in 2021 niet haalbaar door strenge corona-eisen Belgische overheid

Pukkelpop
Editie van Pukkelpop in 2021 niet haalbaar door strenge corona-eisen Belgische overheid
Door RobZ op 23 juli 2021 - 13:26 1 Pukkelpop laat weten dat er in 2021 geen editie komt. In een uitgebreide verklaring laat het festival weten dat een vierdaags festival organiseren met de strenge, nieuwe richtlijnen organisatorisch niet haalbaar is.

Pukkelpop verklaart:
De overheid zit in een moeilijke positie, de Pukkelpoporganisatie evenzeer. In oorsprong, na het overlegcomité van 16 juni, volstond een negatieve PCR-test die niet ouder was dan 72 uur. Afgelopen maandag, meer dan een maand na de oorspronkelijke richtlijnen, werd dit plots teruggebracht naar 48 uur. Absoluut geen klein detail wanneer je een event van de grootteorde als Pukkelpop moet organiseren. Ook kon er sinds maandag op basis van een negatieve antigeentest geen toegang meer verleend worden tot het festival. Hertesten via antigeen kan nu plots weer wel, maar de initiële geldigheidsduur van 48 uur werd teruggebracht naar 24 uur. We maakten ons aanvankelijk op voor een capaciteit tot 7000 testen per dag op de festivalsite. De aangepaste geldigheidslimiet van respectievelijk een snelle antigeentest en een PCR-test betekent dat we de capaciteit zouden moeten verdrievoudigen. In perspectief: dit is vijf maal de maximale capaciteit van de grootste testdorpen van dit land. Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen. Dit is simpele wiskunde en veel gezond verstand.

Met alle bijkomende eisen inzake testing voor een meerdaags massa-event met zo’n jong publiek waarvan velen de kans nog niet hebben gehad om zich te laten vaccineren, is het dagelijks testen van zo vele jongeren m.a.w. volstrekt onhaalbaar. Deze jongeren zijn het DNA van Pukkelpop, onze kern. Hun geluk, maar ook hun veiligheid zijn een van onze grootste bekommernissen. Ondanks de geweldige inspanningen van de Taskforce Vaccinatie en de talrijke vaccinatiecentra binnen en buiten Limburg, moeten we helaas vaststellen dat we niet het verhoopte percentage gevaccineerden halen binnen dit segment van ons publiek. Nagenoeg 8 op de 10 van binnen deze doelgroep zal moeten worden getest.

We betreuren enorm dat deze beslissing pas een maand voor aanvang van het festival genomen werd door onze overheden, maar dit was altijd een proces van voortschrijdend inzicht. Nu evenwel blijkt dat aan deze nieuwe regels moet worden voldaan om Pukkelpop te organiseren, kunnen we bijgevolg niet anders dan deze beslissing respecteren en worden we gedwongen het festival te verplaatsen naar volgend jaar.

Ons hart bloedt, vooral voor de jongeren. We gunden het hen zó hard, maar het is niet anders.
Pukkelpoppers die een ticket hebben gekocht zullen voor 8 augustus via e-mail worden gecontacteerd. Zij krijgen de keuze tussen een terugbetaling van hun ticket of een automatische overzetting naar de editie van 2022.


De komende editie van Pukkelpop zal plaatsvinden van donderdag 18 augustus tot zondag 21 augustus 2022. De afgelasting van Pukkelpop lijkt ook slecht nieuws voor Lowlands. Veel (ook internationale) artiesten hadden medio augustus een optreden gepland voor zowel Pukkelpop als Lowlands. Het is de vraag of ze met het wegvallen van Pukkelpop nog wel naar Lowlands zullen komen.


Lowlands 2020 news

OOK GEEN LOWLANDS EN DOWN THE RABBIT HOLE IN 2021Heel verdrietig nieuws. Lowlands laat weten dat het ook dit jaar geen...

Pukkelpop 2020 news

PUKKELPOP PAUZEERT OPBOUW EN KAARTVERKOOP EN VRAAGT... Diverse Belgische media melden vanmiddag dat Pukkelpop de kaartverkoop en de...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.