RECENSIE: RPWL - A New Dawn

RPWL
2017-10-13 RPWL is zoetjes aan een zeer bekende band aan het worden binnen de progrock. De Duitse band is opgericht in 1992 en inmiddels flink wat albums verder. De band begon ooit als Pink Floyd tribute band, maar besloot toch maar zelf muziek te gaan schrijven. Omdat een pakkende naam bedenken geen sinecure is besloot men van de vier leden de eerste letter van de achternaam aan elkaar te plakken. Zo werd de RPWL-Experience geboren. De naam werd al snel ingekort tot RPWL. Van de kernleden zijn alleen nog gitarist Kalle Wallner – die vorig jaar met zijn Blind Ego nog een prachtige plaat uitbracht – en zanger Yogi Lang over.

Naar aanleiding van de laatste twee studioalbums besloot de band een concertfilm op te nemen. Het dubbelalbum en de bijbehorende dvd A New Dawn is een weergave van het laatste concert tijdens de tour van Wanted. Om deze concertfilm te laten slagen is alles uit de kast getrokken om het geheel tot een succes te maken. Het moet op en achter het podium een drukte zijn geweest, want om het geheel in een theaterstuk annex rockopera te gieten zijn er maar liefst vijftig acteurs ingehuurd, en dan hebben we het nog niet gehad over alle muzikanten. Omdat wij nu alleen de muziek bespreken laten we het dvd gedeelte voor wat het is.

A New Dawn is een prima weerslag van een spetterend live optreden (met minder songs als op de dvd overigens), waarbij voornamelijk materiaal van die laatste twee prima (concept)platen wordt gespeeld. Net zoals het grote voorbeeld klinken de RPWL songs ook op het podium redelijk gelijkwaardig aan de uitvoeringen op de plaat. Daarbij is het warme, David Gilmour-achtige stemgeluid, van Yogi Lang een mooi uitgangspunt, evenals het subtiele gitaarwerk van Kalle Wallner.

Het publiek in de Beierse thuisstad Freising is hoorbaar dolenthousiast en ook zonder de begeleidende beelden is te horen hoeveel RPWL gegroeid is. De plaat begint spetterend met het instrumentale ‘Revelation’. In het aansluitende ‘Swords And Guns’ horen we dat Yogi Lang er nog even moet inkomen, maar daarna ontvouwt zich een band in topvorm. Zo hoort een live plaat te klinken, en ook nu horen we weer hoe briljant songs als ‘The Fisherman’, ‘Wanted’ en ‘Unchain The Earth’ zijn. Kortom niets te klagen over de songkeuze en de bevlogen uitvoeringen.

Ter afsluiting wordt er in de toegiften toch nog een oudje uit de kast getrokken; ‘Hole In The Sky’ dat afkomstig is van het eerste RPWL album. Maar voor wie meer oudjes van RPWL wil zien of horen, daarvoor heeft de band genoeg mogelijkheden in de vorm van cd’s en dvd’s. Nu was het de bedoeling om van A new Dawn een spetterende rockopera te maken en daarin is de band cum laude geslaagd.
Recensent:Jan Didden Artiest:RPWL Label:Hard Life Promotion
Cover Eskimo Callboy - The Scene

Electric Callboy - The Scene “We are back in the bizz, and it goes like this! Come on, motherfucker, put...

Cover Fabulae Dramatis - Solar Time`s Fables

Fabulae Dramatis - Solar Time`s Fables Fabulae Dramatis is een vanuit België opererend gezelschap en bestaat uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT