RECENSIE: Marble Sounds - Live With Casco Phil At Concertgebouw Brugge

Marble Sounds
recensie cijfer 2017-11-21 Laten we wel wezen: vaak zijn livealbums een moetje. Leuk voor de fans, die de geijkte setlijst herkennen van de afgelopen tour waar ze zijn geweest. Of gewoon als een zoethoudertje, met een beetje commercieel oogmerk.

Natuurlijk, soms zijn livealbums geweldig. Sommigen zelfs legendarisch. Sommige shows kennen hun weerga niet. Maar dat overkomt de groten der aarde. De Pearl Jams en Coldplays van deze wereld.

Maar Marble Sounds, het toch bescheiden Belgische Marble Sounds, weet daar een derde smaak aan toe te voegen. Met hun liveplaat Live With Casco Phil At Concertgebouw Brugge zetten ze een volwaardig album neer door juist alle wetten te tarten waar een livealbum aan moet voldoen. Herkenbare set? Mwah, niet echt. Originele uitvoeringen? Nee, want er speelt een heel orkest mee. Hoorbare interactie? Niks-nakkes-nada. Nee, dit gaat om de muziek, de kunst. En het werkt.

Neem bijvoorbeeld de overloop van ‘Leave A Light On’ naar ‘Tout Est Partout’. De eerste is verreweg de bekendste single van het gezelschap en wordt gespeeld zoals we die kennen. Maar wachten op applaus? Nee, zeker niet. De song glijdt door in misschien wel het hoogtepunt van het album, met een lange intro en heel subtiel getokkel op een van de strijkinstrumenten van Casco Phil – het Kamerorkest van België. Dankzij de uiterst subtiele blazers en strijkers komt dit nummer tot volle wasdom.

De samenwerking met het orkest bewijst nog maar eens dat Marble Sounds, aangevoerd door frontman Pieter van Dessel, prima songwriters zijn. Aangedikt met strijkers en koperwerk groeien onbekendere nummers uit tot onontdekte parels en krijgen de enkele bekendere titels meer cachet. Tel daarbij op dat het hele album ademt door de ruimte die op het podium is gegeven en genomen en je hebt een prima luisterervaring. En dan kijken we even door de enkele valse noot heen. Soit.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Marble Sounds Label:Zeal Records / Konkurrent
Cover Wolf Alice - Visions Of A Life

Wolf Alice - Visions Of A Life Wolf Alice is een kwartet uit Noord Londen, dat bestaat uit Ellie Rowsell...

Cover Mutemath - Play Dead

Mutemath - Play Dead Mutemath maakt een mengelmoes van rock, elektro, new wave, jazz en nog veel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT