RECENSIE: Nordgarden - Changes

Nordgarden
recensie cijfer 2018-01-02 Een optreden van Bruce Springsteen zou voor altijd zijn leven veranderen. Nu, zo’n vijftien jaar later heeft de getalenteerde Noor Terje Nordgarden, hij is inmiddels de dertig jaar gepasseerd, onder de naam Nordgarden al een omvangrijk oeuvre opgebouwd waarmee hij vooral in eigen land een stevige fundering heeft gelegd voor een grote volgende stap. Naar verluidt zouden topmuzikanten uit de Noorse jazzscene in de rij staan om maar met hem te kunnen samenwerken, toen bekend werd dat hij aan een opvolger wilde beginnen. Nordgarden verstaat namelijk de kunst om tot het uiterste te gaan en zijn muzikale handlangers boven zichzelf uit te laten stijgen. Het opnemen van Changes heeft weliswaar een half jaar in beslag genomen, maar is voornamelijk live opgenomen. Het zal vast te maken hebben gehad met de drukke agenda’s van alle muzikanten die op het album hebben bijgedragen want tien tracks, overigens geheel eigen composities, in een half jaar tijd zijn qua productiviteit natuurlijk allesbehalve spectaculair te noemen. Daar staat tegenover dat er genoeg te beleven valt op Changes, dat hoofdzakelijk op analoge wijze is opgenomen.

Zo opent het album ontspannen met de titeltrack waarin Nordgarden zijn visitekaartje meteen al afgeeft. Fijn gearrangeerde en rijkelijk gevulde folkpop waarin naast enig harmonica- en prettig toetsenwerk ook prachtige vocale harmonieën uit de achtergrond klinken. Dat heeft de Noor goed begrepen want zijn eigen stemgeluid is allesbehalve spannend. Hij schrijft daarentegen sterke liedjes zoals het soulvolle ‘Side Of The Road’ waarin hij gebruik maakt van een uitgebreide blazerssectie. In ‘You Must Be The Change’ waarin de invloeden van Springsteen duidelijk aanwezig zijn, nodigt hij uit om mee te zingen. Het is een slimme manier om zijn eigen vlakke stemgeluid enigszins te verbloemen maar eerlijk is eerlijk, de sfeervol gezongen track blijft ook echt hangen. Nergens zijn de Amerikaanse roots- en aanverwante klanken heel ver weg. De pianoklanken en het met een New Orleans-sausje overgoten koperwerk in ‘Don’t Need Nobody’ zou in een set van Dr. John bijvoorbeeld nauwelijks misstaan. De bovengenoemde tracks zijn met afstand de meest interessante, maar in het resterende werk zit genoeg toegankelijk materiaal dat zomaar door Radio 2 kan worden opgepikt en zelfs ook gedraaid kan worden.

Nordgarden lijkt met Changes klaar te zijn voor een volgende stap waarmee hij ook in het buitenland aan zijn naamsbekendheid kan gaan werken, maar echt wereldschokkende activiteiten hoeven er toch ook niet verwacht te worden.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Nordgarden Label:Pias
Cover Jan Terlouw Junior & The Nightclub - Jan Terlouw Junior & The Nightclub

Jan Terlouw Junior & The Nightclub - Jan Terlouw Junior & The Nightclub Jan Terlouw Junior & The Nightclub , is zowel de naam van het...

Cover Miley Cyrus - Younger Now

Miley Cyrus - Younger Now De carrière van Miley Cyrus is een ware rollercoaster . Nadat ze als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT