RECENSIE: Penny Rimbaud - What Passing Bells

Rimbaud
2017-11-22 Penny Rimbaud was de grote roerganger van de anarcho-punkbeweging in de jaren dat Iron Lady Margaret Tatcher Engeland met ijzeren hand regeerde. Vanuit zijn commune op het platteland van Essex (Dial House), bestookte Rimbaud het conservatieve Engeland met zijn politieke tirades tegen de klassenmaatschappij, de macht van het grootkapitaal en de hypocrisie van religie.

Zijn maatschappijkritische boodschap verpakte hij vaak in de vorm van muziek en pamfletten. Met Steve Ignorant en Gee Vaucher stond hij aan de wieg van het legendarische Crass, de meest invloedrijke anarcho-punkband van deze aardkloot. Naast muzikant en activist is Rimbaud ook een verdienstelijk filosoof, schrijver en dichter. En met de nieuwe plaat What Passing Bells is Rimbaud (73 jaar inmiddels!) terug bij zijn liefde voor poëzie.

What Passing Bells is een spoken word album, gebaseerd op de oorlogsgedichten van Wilfred Owen. Albumtitel What Passing Bells is afkomstig uit de openingszin van het bekendste gedicht van Owen ‘Anthem For The Doomed Youth’ (”What Passing Bells For These Who Die As Cattle?”). Op de plaat wordt Rimbaud begeleid door pianist Liam Noble en celliste Kate Shortt.

Dichter Wilfred Owen heeft de ontberingen in de loopgraven van Wereldoorlog I als soldaat eigenhandig mogen ervaren. Met zijn realistische gedichten berichtte hij het thuisfront in Engeland van de verschrikkingen die de vaak jonge soldaten moesten ondergaan aan het front op het vasteland van Europa. Owen keerde vrijwillig terug naar het front in Frankrijk en stierf daar op vier november 1918, tragisch genoeg een week voordat het vredesakkoord werd getekend.

Rimbaud (1944), zelf een oorlogskind van Wereldoorlog II, werd in zijn jeugd geïnspireerd door het War Requiem van de Britse componist Benjamin Britten, ook gebaseerd op de oorlogspoëzie van Owen.
Rimbaud reciteert de teksten met inlevingsvermogen en een aangename dictie. De klassieke begeleiding van cello en piano is spaarzaam maar effectief en staat geheel ten dienste van de gedichten van Owen en de stem van Rimbaud.

De plaat is een fraai eerbetoon van punkveteraan Rimbaud aan oorlogsdichter Wilfred Owen. Het beluisteren van dit maar liefst 76 minuten durende album is echter geen sinecure. Als je het album volledig wil ondergaan, neem dan wat tijd vrij en plaats jezelf in je luie stoel, met een dichtbundel van Owen binnen handbereik.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Penny Rimbaud Label:One Little Indian Ltd
Cover Liima - 1982

Liima - 1982De medeoprichters van de band Efterklang hebben ook nog een andere band,...

Cover David West With Teardrops - Cherry On The Willow

David West With Teardrops - Cherry On The Willow De naamgever van David West With Teardrops is een uit Australië afkomstige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT