RECENSIE: Reptaliens - FM-2030

Reptaliens
2017-12-09 Voor inspiratie zoekt het muzikale kwartet Reptaliens het in de hoek van de sci-fi-kunst, cult-mentaliteit en andere diepe connecties. Niet helemaal gek dus dat ‘aliens’ in de naam van dit Amerikaanse collectief verwerkt zit. Naar eigen zeggen proberen ze in hun muziek een droomlandschap neer te zetten waarbij ze popcultuur onder de loep nemen en daarbij ergens tussen abstract expressionisme en surrealisme blijven zweven. Dat is nogal een statement. Op hun debuutplaat smeert het duo uit Portland, Oregon dan ook een hoop dromerigheid uit. Wie van bands als Beach House en Ariel Pink’s Haunted Graffiti houdt, kan met deze plaat zijn of haar hart op. Al mist het wel dat beetje extra dat deze muziek van andere gevestigde dream-poppers onderscheidt.

Het lieflijke gitaargepingel zet zich al vanaf de eerste seconde in. Samen met de zachte zangstem van zangeres Tammy Browning ontstaat er daardoor een fluweelzacht geheel, waarbij het glazuur bijna van je tanden zou springen. Je zou daarom ook niet verwachten dat er songtitels als ‘666Bus’ en ‘Satan’s Song’ op dit album staan. Het donkere laagje – wat je in eerste instantie helemaal niet zou opmerken – zit hem namelijk vooral in de lyrics. Met een dof laagje dat over het geluid van de band zit, worden de pakweg eerste vijf liedjes bijna in slaap gewiegd. Met ‘Satan’s Song’ komt er een verandering in het geluid, maar het blijft allemaal verdacht veel op elkaar lijken.

Daarmee is het grootste punt van kritiek op dit debuutalbum van het Amerikaanse duo dat bijna alle liedjes op elkaar lijken. De grappige piepjes en bliepjes daargelaten, is het vrij moeilijk om alle inspiratiebronnen waaruit het viertal heeft geput terug te vinden. Tegen het einde zijn ze zo slim om een nummer dan toch ‘Dreaming’ te noemen. Het nummer is, samen met eigenlijk alle andere nummers, typerend voor dit album. Voor diversiteit en spanning zit je met dit album niet op de juiste plek. Voor een fijn klinkend lo-fi album kan je met dit debuut van Reptaliens dan wel weer ruim een half uur plezier beleven. Niks bijzonder onder de zon, maar aangenaam is het zeker.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Reptaliens Label:Captured Tracks
Cover Dmitry Evgrafov - Comprehension Of Light

Dmitry Evgrafov - Comprehension Of Light Dmitry Evgrafov is een Russische sound composer . De jonge componist...

Cover Phoebe Bridgers - Stranger In The Alps

Phoebe Bridgers - Stranger In The Alps Het is alweer bijna twee jaar geleden dat David Bowie overleed en toevallig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT