RECENSIE: Kaitlyn Aurelia Smith - The Kid

KAS
2018-02-09 De eerste keer dat ondergetekende in aanraking kwam met de muziek van Kaitlyn Aurelia Smith was ten tijde van haar tweede plaat, EARS. Op opvolger The Kid zorgt Smith voor net iets meer toegankelijkheid, zonder in te leveren op kwaliteit. Met songtitels als ‘I Am A Thought’, of ‘In The World, But Not Of The World’, kan je je, tezamen met de atmosferische albumcover, al enigszins in de muziek komen.

Zacht, teder, doch doordringend, dat is eigenlijk in het kort de muziek van Smith. Je waant je in een droomwereld, omgeven door kabbelende beekjes, fluitende vogeltjes en de bijbehorende engelenzang. Meer dan ambient, maakt Smith echt dansbare liedjes van alle onderdelen, zoals in ‘Until I Remember’. In ‘A Kid’ komen die elementen ook naar voren, maar is er door de aanwezigheid van een echt dansbare beat en melodieën een dijk van een nummer aanwezig. Meer present dan voorheen, durft Smith haarzelf uit de doeken te doen.
Zelfs nog met een samenzang wat uiteindelijk iets weg heeft van een koor, gaat het nummer alle kanten op zonder te geforceerd over te komen. Het had ook niet misstaan als een nummer van Caribou, en dat zegt wel iets over het karakter van het album. Knap ook dat Smith dit tevens voortzet in de liveshows, want haar optreden op Best Kept Secret 2016 is uw recensent nog lang bij gebleven.

Tegelijkertijd is dat ook het mooie aan deze plaat: het mooie halen uit het zwarte des levens. De onderwerpen die Smith benaderd zijn heftig, maar het album klinkt tegelijkertijd erg opbeurend en vol blijdschap. ‘I Will Make Room For You’ is daarin dan weer wat kleiner: Smith zingt zachter, de synthesizer galmt op een iets lager tempo en het nummer bouwt langzaam maar zeker voort naar de afsluiter ‘To Feel Your Best’. Deze is eigenlijk een echte complete samenvatting van wat The Kid te bieden heeft. Pareltje!
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Kaitlyn Aurelia Smith Label:Western Vinyl
Weather

The Weather Station - The Weather StationAl ruim voor het uitbrengen van het nieuwe, vierde album dat The Weather...

Cover Marry Waterson and David A. Jaycock - Death Had Quicker Wings Than Love

Marry Waterson and David A. Jaycock - Death Had Quicker Wings Than Love Wat een naargeestige titel en bijbehorende albumcover hebben Marry Waterson...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT