RECENSIE: Soccer Mommy - Still Clean

Soccer Mommy
2018-04-12 Een van de hoogtepunten van SXSW 2018, het belangrijkste showcase festival in de VS, was ongetwijfeld Soccer Mommy. Achter deze alias schuilt de twintig-jarige Sophie Allison, die al sinds 2015 bezig is met het uitbrengen van nummers en albums. Toch hebben we tot 2018 moeten wachten op het volwaardige debuut, Still Clean. Met haar eigen ervaringen en de muziek van Mitski, Taylor Swift en Avril Lavigne als inspiratie wil ze rocken, maar daarbij ook een grote groep gelijkgezinden aanspreken met haar teksten.

Wat direct opvalt is dat het geluid op het album erg zomers aandoet. Meer dan eens lijkt het werk van Allison op de muziek van Best Coast, zoals op bijvoorbeeld ‘Cool’, ‘Last Girl’ en ‘Your Dog’. Bij de laatstgenoemde horen we zelfs de typische surfgitaar de revue passeren. Het lo-fi geluid werkt op dit album erg goed: door een minimalistischere aanpak zijn de persoonlijke teksten van Soccer Mommy erg overtuigend en meeslepend. ”Don’t think of my life anywhere but in you arms / Don’t say it this time, can’t even look back in your eyes” zingt ze in het nummer ‘Scorpio Rising’. Het klinkt dromerig en gemeend, maar zonder zoetsappig of cliché over te komen.

Hoewel de nummers stuk voor stuk raak zijn, varieert Allison weinig op het album en gaan de nummers al vrij snel op elkaar lijken. Het haast opzwepende ‘Last Girl’ zorgt wel voor enig contrast op de plaat en laat tevens wat duidelijker de zangkwaliteiten van Soccer Mommy horen. “She’s all cool / the boys all drool / and she leaves with you”, zingt ze vrolijker dan je op basis van de tekst zou vermoeden.

Het rockt en het raakt. De meeslepende muziek van Soccer Mommy komt erg sterk uit de startblokken en laat duidelijk horen hoe goed Sophie Allison al is. Vooruit, het album is niet sterker dan de som der delen, maar er mag zeker van een succesvol debuut gesproken worden. Het moet een bizar goed jaar worden wil dit zelfs niet een van de beste debuutalbums van 2018 blijken te zijn.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Soccer Mommy Label:Bertus
Cover The Brahms - Me And My Damn Dreams

The Brahms - Me And My Damn DreamsHits schrijven: de ene band heeft er een neus voor en draait er zijn hand...

Cover Claw Boys Claw - It`s Not Me, The Horse Is Not Me - Part 1

Claw Boys Claw - It`s Not Me, The Horse Is Not Me - Part 1 Het debuut van Claw Boys Claw sloeg in 1984 in als een bom. De twaalf...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT