RECENSIE: And Also the Trees - Untangled

AATT
2018-06-07 And Also The Trees reageerde ooit op een advertentie van The Cure in de Melody Maker: Stuur ons een demo op en de meest indrukwekkende band mag mee op tour. Zo gezegd, zo gedaan en kat in het bakkie. Vervolgens was AATT tussen 1980 en 1984 het vaste voorprogramma van de legendarische post punkers. Zowel Robert Smith als drummer Lol Tolhurst waren zelfs zodanig gecharmeerd van de jonge band uit Worcestershire dat deze respectievelijk de productie van hun eerste EP en debuutalbum op zich namen.

Al die podiumvlieguren over de hele wereld en productionele duwtjes in de rug ten spijt, lukte het And Also The Trees nooit echt om door het plafond te breken. Blijkbaar heeft dit de pret nog nooit mogen drukken want de groep is inmiddels 13 albums en 9 EP’s verder en ze werken onverminderd door. Dit ontzagwekkende uithoudingsvermogen heeft gezorgd voor een ongelofelijke cultstatus onder muziekliefhebbers en een compacte maar zeer loyale wereldwijde fanbase. Behalve, gek genoeg , in de Benelux.

Om voor eens en altijd van de status ‘Best bewaarde geheim’ af te komen is er nu de fraaie verzamelaar Untangled de lage landen in geslingerd. Samengesteld door niemand minder dan zanger van de band zelf, Simon Huw Jones.

De plaat geeft een mooie inkijk in 40 jaar ’Romantique Noir’ van een bijzondere en originele band. De verzamelaar is niet chronologisch maar de muzikale ontwikkeling van And Also The Trees is goed hoorbaar. De (zeer) zware postpunk van tracks als ‘So This Is Silence’ of ‘Gone Like The Swallows’ uit de beginjaren, waar de donkere invloed van The Cure logischerwijs nooit echt ver weg is, gaat moeiteloos over in even elegante als verstikkende muzikale stukken. Nummers als ‘Your Guess’ en vooral ‘The Sleepers’ zijn bij vlagen bijna religieus. De rode draad door Untangled is natuurlijk de stem van Jones, die ergens het midden houdt tussen Nick Cave, Matt Berringer van The National en Justin Sullivan van New Model Army. Soms op het randje van grotesk, maar met het voordeel van de twijfel, prettig bezwerend.

Untangled is een representatieve samenvatting. Wellicht wat lang, wat natuurlijk onvermijdelijk is wanneer je 40 jaar op moet sommen. Het is steengoed, maar echte refreinen ontbreken en hitpotentie is een vies woord in het boek van deze band. Dit maakt And Also The Trees muziek voor de fijnproever en daar gaat deze showcase, alle 17 stukken sterk, gelukkig weinig aan veranderen.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:And Also the Trees Label:Gentlemen Recordings
Cover Outshine - 1313

Outshine - 1313Het Zweedse Outshine is een band die al even meeloopt, maar nog niet echt...

Cover Elvis Presley - The Searcher

Elvis Presley - The Searcher “Ah, kijk, daar is de halfjaarlijkse uitmelkpoging weer”, ben je geneigd te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT